Groei vast werk opnieuw sterker dan flexwerk16-08-2018


flexbarometer 2015

In het tweede kwartaal van 2018 steeg het aantal werknemers met een vast contract relatief gezien opnieuw harder dan het aantal flexwerkers. Dat blijkt uit de update van de Flexbarometer over het tweede kwartaal 2018. In het tweede kwartaal was het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie 159 duizend hoger dan een jaar eerder, wat neerkomt op een groei van 3,1%. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam in een jaar tijd met slechts 3 duizend toe (0,2%). Het aantal werknemers met vast werk groeit daarmee al twee kwartalen sterker dan het aantal flexwerkers.

Ook het aandeel zelfstandigen groeide opnieuw in het tweede kwartaal. Het aantal steeg met 2,2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2017. Er kwamen in totaal 6.000 zelfstandigen zonder personeel bij (+0,6%) en 24.000 zelfstandigen met personeel (+6,7%). Binnen de groep flexcontracten groeide het aandeel tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract het meest. Dit was al een grote groep flexwerkers en deze groeide met 55.000 nog verder (+16,7%). Het aantal werknemers met een tijdelijk contract van korter dan een jaar daalde met 14,7% het hardst. Het aandeel uitzendkrachten in de groep flexibele werknemers bleef nagenoeg stabiel op 14%. In totaal waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 291.000 uitzendkrachten actief.

De barometer is gebaseerd op de Enquête Beroepsbevolking van het CBS. De Flexbarometer geeft op een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke manier een helder beeld van het aantal werkenden in Nederland, verdeeld over de verschillende typen contracten, vast en flex, in tien sectoren. Op landelijk niveau worden zo de trends zichtbaar gemaakt in de ontwikkeling van flexwerk. De grafieken van de website zijn te downloaden als plaatjes voor eigen gebruik. U kunt zich ook via een alertservice aanmelden voor de updates, zodat u hier automatisch bericht van krijgt.

Direct naar de Flexbarometer.

Patricia Honcoop, honcoop@abu.nl


Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Meest gelezen berichten