ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Onderzoek: tweederde arbeidsmigranten wil een opleiding doen

Ruim acht op de tien arbeidsmigranten heeft de wens om door te groeien in hun werk. Terwijl maar 25% van de arbeidsmigranten een opleiding volgt. Meer opleidingsmogelijkheden lijken dus een belangrijk middel om arbeidsmigranten te binden en behouden.

Dat blijkt uit een peiling onder ruim 750 arbeidsmigranten en kennismigranten naar hun wensen, mogelijkheden en ervaringen met scholing en opleiding in Nederland. Deze peiling werd uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Het Kenniscentrum Arbeidsmigranten. De resultaten van deze peiling zijn gepubliceerd in het rapport De scholing en loopbaanbegeleiding van arbeidsmigranten – een wereld te winnen.

Ruim driekwart van de arbeidsmigranten volgt op dit moment geen opleiding. Daarbij zijn duidelijke verschillen tussen typen arbeidsmigranten. Vooral arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa die laaggeschoold werk verrichten scoren ver onder het gemiddelde.  Slechts 14% volgt momenteel een vorm van opleiding.

Van de respondenten die momenteel geen opleiding volgen, zou tweederde wel een opleiding willen volgen. De wens om een opleiding te volgen is breed aanwezig, met als positieve uitschieters jongere respondenten  (83%) en laaggeschoolde arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa (82%).

Gerelateerde artikelen