ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Door gevoel van schijnveiligheid werkt 87% bedrijven niet veilig

Cybersecurity is een lastig onderwerp. Het betreft moeilijke, abstracte materie en maar weinig mensen binnen een bedrijf hebben de kennis om te weten waar het om gaat. Toch denken veel bedrijven dat ze het goed geregeld hebben. Het tegendeel is waar. Bij 87% van de bedrijven die werden gecontroleerd, werd een kwetsbaarheid vastgesteld.

Top 3 cybersecurity problemen bij bedrijven

  1. Er wordt deels nog gewerkt met oude(re) computers, servers, laptops en telefoons die niet of niet voldoende zijn beveiligd –  en dus kwetsbaar zijn.
  2. Veel bedrijven hebben back-upsystemen, lokaal en uiteraard meestal online, maar bij controle blijkt dat 68% van de back-ups niet compleet – of volledig fout zijn. Back-ups moet je regelmatig controleren, maar dat doet niemand. Daarnaast wordt de 3-2-1 methode weinig toegepast, terwijl dit een essentiële factor is om weer ‘up and running’ te komen na een hack.
  3. Niet elke medewerker installeert alle updates direct, waardoor bedrijven kwetsbaar zijn en steeds vaker platgelegd worden. Cyberhackers maken zo handig gebruik van bugs in software. Van medewerkers tot directie, iedereen moet alle updates van alle software altijd direct uitvoeren.

Maatregelen

Allereerst is het van belang dat u verouderde apparatuur vervangt of uitrust met de nieuwste besturingssoftware en beveiliging.
Back-ups moet u samen met je leverancier controleren. U kunt dit ook zelf doen. Ook al denkt u dat alles in orde is; laat gewoon eens een back-up terugzetten en controleer of alles correct staat en alle bestanden aanwezig zijn.

Gebruik de 3-2-1 methode voor alle belangrijke systemen. Zoals het order-, klanten- of productiesysteem. Alle essentiële software die onmisbaar is voor bedrijfsvoering; als deze uitvalt, ligt uw bedrijf stil. Volgens de 3-2-1 regel maakt u 3 kopieën van de software, verspreid over 2 verschillende media, en bewaart u 1 kopie buiten het bedrijf.

Samen Digitaal Veilig
Wilt u de aanpak op het gebied van cybersecurity verbeteren? Het programma Samen Digitaal Veilig programma biedt een goede mogelijkheid om gratis de cyberveiligheid van uw bedrijf te verbeteren.

Gerelateerde artikelen