ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

eHerkenning per 1 februari verplicht bij Belastingdienst

Vorig jaar lieten we weten dat eHerkenning het verplichte middel van inloggen is op het werkgeversportaal van UWV. Ook de Belastingdienst verplicht ondernemers nu om per 1 februari gebruik te maken van eHerkenning voor belastingaangifte.

Voorheen konden BV-ondernemers nog inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit kan dus niet meer.

Sommige ondernemers gebruiken ook DigiD of doen aangifte via hun accountant. Een deel van de ondernemers moet straks bij een van de zes door de overheid aangewezen commerciële aanbieders een account aanvragen. Dit kost zo’n 40 euro per jaar. Wie dit niet doet, riskeert een boete die kan oplopen tot honderden euro’s.

Controverse en ontwikkelingen
De Wet digitale overheid heeft als doel het regelen van het veilig en betrouwbaar kunnen inloggen voor Nederlandse burgers en bedrijven bij de (semi-)overheid. Inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord is geen veilige vertrouwde methode en een digitale sleutel zoals eHerkenning draagt bij aan vertrouwd zaken doen met de overheid. Een goede ontwikkeling en intussen hebben in Nederland hebben al 400.000 ondernemers eHerkenning.

Tegelijkertijd leidt de verplichtingstelling tegen betaling tot discussie en Kamervragen omdat onder andere aan de wettelijke basis voor de verplichtstelling wordt getwijfeld. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voorstander van het middel maar vinden dat ondernemers moeten worden gecompenseerd.

De ABU sluit zich hierbij aan en volgt de ontwikkelingen rondom de verplichtstelling van eHerkenning, net als de Wet digitale overheid.

Op de site van de belastingdienst vindt u meer informatie over het doen van loonaangifte en het inloggen met eHerkenning.