ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Onderzoek: meer aandacht nodig duurzame inzetbaarheid vaste medewerkers

De ABU, De Unie, de NBBU en SEU hebben een onderzoek laten uitvoeren naar de duurzame inzetbaarheid (DI) van vaste medewerkers in de uitzendbranche.  De resultaten geven waardevolle inzichten. Om die verkregen inzichten door te vertalen naar de praktijk, geeft SEU dit jaar in een aantal nieuwsbriefspecials inzicht in de noodzaak, de opbrengsten, de behoeften van werknemers en mooie praktijkvoorbeelden.

Er is binnen onze branche veel aandacht voor de onboarding van de vaste medewerker. Denk aan een goede ‘landing’ van nieuwe medewerkers, trainingen en kennis over cao en wet- en regelgeving. Het grote voordeel hiervan is dat mensen relatief snel inzetbaar zijn als volwaardig teamlid. En toch blijkt dat na het onboarding-proces de continue ontwikkeling van werknemers veelal stokt. En dat is zonde. Want door de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt en binnen de uitzendbranche is het noodzakelijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en werken aan hun vitaliteit.

Daarbij kunnen bureaus zich positief onderscheiden als er binnen de organisatie aandacht is voor de duurzame inzetbaarheid vaste medewerkers. In een krappe arbeidsmarkt kan dat een verschil maken. Nike van Diepen, hr-manager bij Stan partners ziet kansen in aantrekkelijk werkgeverschap. Zij voert regelmatig gesprekken met medewerkers. “We ontwikkelen momenteel een programma ‘eigen regie’. Werkgeluk kun je niet afdwingen bij iemand. Daar heb je gezamenlijke verantwoordelijkheid voor. Als werkgever is het mijn taak goed te faciliteren en stimuleren.”

Lees het verhaal van Nike van Diepen.

Yoka Eeltink, eeltink@abu.nl

Gerelateerde artikelen