ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Werkcentrum Rijnmond brengt hele arbeidsregio samen

Een baan, een opleiding of personeel vinden, stopt niet bij de gemeentegrenzen. Werkcentrum Rijnmond is de plek waar alle loketten van de dienstverlening voor de arbeidsmarkt samenkomen. Uitdagingen zoals de grote personeelstekorten en de vele werkzoekenden vragen om een gezamenlijke aanpak. Twintig partners uit regio Rijnmond zetten de schouders onder het nieuwe Werkcentrum Rijnmond. Ook de ABU en -leden doen mee.

Alles onder één dak

Het vernieuwende aan het Werkcentrum is dat met welke vraag er ook wordt aangeklopt, er altijd een passende oplossing wordt gezocht. Om een einde te maken aan de verschillende loketten en de dienstverlening te verbeteren, is de dienstverlening gebundeld. Soms heeft een werkgever een hulpvraag over personeel, een subsidie of misschien over geldproblemen. Maar het kan ook een werknemer zijn die een betere baan zoekt en daar begeleiding of opleiding voor nodig heeft.

Dat werkzoekende en werkgevers met al hun arbeidsmarktvragen terechtkunnen bij één loket ligt in lijn met de ambitie van de Rijksoverheid en de plannen van demissionair minister Karien van Gennip van het ministerie van SZW. Het kabinet heeft het belang ervan in oktober 2022 benadrukt in de Kamerbrief ‘Uitbreiding arbeidsmarktinfrastructuur’ en faciliteert werkcentra in alle arbeidsregio in het land. Werkcentrum Rijnmond is een van de koplopers in Nederland.

Samenwerking partners

In Werkcentrum Rijnmond werken twintig partners samen onder één dak: waaronder UWV, gemeenten in de regio Rijnmond, werkgevers- en werknemersorganisaties, uitzendbranche, onderwijsinstellingen, vakbonden, opleidingsinstellingen, WerkgeversServicepunt Rijnmond en Beroepsonderwijs Bedijfsleven. Het bijzondere aan deze brede samenwerking is dat alle partijen, met hun eigen dienstverlening de schouders zetten onder het werkcentrum.

Jurriën Koops, directeur van de ABU: “De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn groot. In veel sectoren zijn tekorten, ook is er een mismatch. Tegelijk zijn er nog veel mensen die geen werk vinden. Nu is de kans om die mensen te helpen. Dat moeten we in gezamenlijkheid doen, want niemand kan dit alleen. Onze leden hebben de ervaring en expertise om iedereen die wil een kans op werk te bieden. Wij zijn dan ook graag partner binnen het Werkcentrum Rijnmond, zodat we met elkaar de weg naar werk kunnen vereenvoudigen en meer kansen creëren voor al die mensen die nu nog langs de kant van de arbeidsmarkt staan.”

Nicole Kievits, rayonmanager UWV Werkbedrijf Rijnmond: ”Het is voor werkzoekenden, werknemers en werkgevers niet altijd duidelijk waar zij heen kunnen met vragen over werk, inkomen, loopbaanontwikkeling en scholing. Daarom ben ik heel blij met de samenwerking in het werkcentrum met betrokken partners in de regio. Op deze manier kunnen we onze dienstverlening makkelijker én toegankelijker maken. Daarmee zetten we de wensen en behoeften van burgers en werkgevers in de regio voorop en dragen we bij aan een goed functionerende arbeidsmarkt.”

Ook voor werkgevers

Ook werkgevers kunnen terecht bij Werkcentrum Rijnmond met hun vragen. Ondernemers staan voor grote uitdagingen, variërend van inflatie, energietransitie tot personeelstekorten. Medewerkers van het Werkcentrum denken met hen mee over personeelswerving en -planning, subsidies of andere (financiële) ondersteuning.

Meer informatie op www.werkcentrumrijnmond.nl

Gerelateerde artikelen