ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Werkzoekenden na opleiding aan de slag in de techniek

Samenwerking regio Utrecht en De Werkunie

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiden tot monteur bij technische werkgevers. Technisch uitzender De Werkunie en De Techniekschool doen dit in de regio Utrecht in nauwe samenwerking met gemeenten, UWV en werkgeversorganisaties. En met een hoog slagingspercentage.

Werkgevers in de technische sectoren kampen structureel met een flink personeelstekort. Opleiden van zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is een van de manieren om daar wat aan te doen. Sinds 2014 zet De Werkunie zich met een eigen vakschool in voor het opleiden en ontwikkelen van vakmensen. Dit begon met bijscholen van bestaande uitzendkrachten en daarna ook het personeel van opdrachtgevers. “Om ook mensen met een afstand meer kansen op de arbeidsmarkt te bieden, is daar in 2017 De Sleutel tot Succes bijgekomen. Jaarlijks worden hiermee regionaal twaalf tot veertien mensen opgeleid tot (assemblage)monteur voor de technieksector”, licht directeur Bart Hornman van De Werkunie in Woerden toe. Het gaat om werkzoekenden zonder startkwalificatie, statushouders en bijvoorbeeld mensen met een WW- of bijstandsuitkering. Na drie maanden stroomt ongeveer de helft van de deelnemers door naar betaald werk via De Werkunie of bij een andere technische werkgever.

De instroom van deelnemers wordt samen met UWV en gemeenten in de regio georganiseerd. Vier gemeenten (Woerden, Montfoort, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk) werken samen in één werkbedrijf: Ferm Werk. Orcun Yurumez (accountmanager werkgeversdienstverlening) van Ferm Werk is enthousiast over het initiatief dat ieder jaar opnieuw werkzoekenden opleidt. “Voor ons als gemeenten is dit een extra kanaal om mensen kansen te bieden. De kracht van De Sleutel tot Succes is wat mij betreft vooral dat dit initiatief perfect is afgestemd op de doelgroep waar wij nu mee te maken hebben in onze bestanden. Daar is merkbaar goed over nagedacht en de aanpak is er goed op afgestemd. Ook met een ingang bij werkgevers die hierop goed zijn voorbereid. Dit initiatief heeft ons als gemeenten ook gemotiveerd om samen mooie dingen te kunnen doen voor werkzoekenden. Dit is hoe het moet. Vanuit brede samenwerking kunnen we meer bereiken.”

Jakob van der Perk volgde opleidingstraject De Sleutel tot Succes

Toen Jakob van der Perk in de bijstand zat, zag hij een oproep voor kandidaten die zich wilden laten omscholen tot (assemblage)monteur bij De Werkunie. “Ik ben gaan kennismaken en werd direct enthousiast. Ik had vooraf nog geen idee wat ik na drie maanden dan precies zou gaan doen, maar ik wist wel dat dit voor mij een grote vooruitgang zou zijn. Ik merkte dat ik bij De Techniekschool zo dicht op de praktijk beter begeleid kon worden dan ik eerder had ervaren via de gemeente.”

Na het opleidingstraject kreeg Van der Perk direct een baan aangeboden bij De Techniekschool zelf. Hier is hij inmiddels medewerker Research & Development. “Ik maak technische tekeningen en prototypen en bijvoorbeeld lesmateriaal voor het technisch onderwijs. Er is via dit opleidingstraject heel veel op zijn plek gevallen voor mij.”

Verder lezen

Lees ook over de samenwerking Aan de Slag040!, waardoor inwoners van Eindhoven met een sociale huurwoning en een afstand tot de arbeidsmarkt hulp krijgen bij het vinden van werk.

Of over de samenwerking tussen gemeente Deventer en Buddo, waardoor Oekraïense ontheemden binnen korte tijd aan de slag konden ondanks een taalbarrière.

Alle verhalen zijn hier te vinden.

Gerelateerde artikelen