ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Flexbarometer: aantal flexibele arbeidsrelaties neemt niet verder af, herstel aantal uitzendkrachten

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie groeide het afgelopen jaren tot ongeveer 2 miljoen. In de loop van 2019 zette echter een daling in, die vooral aan het begin van de coronacrisis relatief sterk was. Na het tweede kwartaal van 2020 nam het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie niet verder af.

Dat blijkt uit een update van de Flexbarometer van het vierde kwartaal, een initiatief van FNV, ABU, TNO en CBS.

In het vierde kwartaal van 2020 waren er 1,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 177 duizend minder dan in het vierde kwartaal van 2019 (daling van 11%).

Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie is in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar met 95 duizend toegenomen naar 5,7 miljoen (1%). Ook het aantal zzp’ers steeg met 53.000 tot ruim 1,2 miljoen (5%).

Cijfers uitzendkrachten
De daling van het aantal flexibele arbeidsrelaties komt onder andere door een flinke afname van het aantal uitzendkrachten. In het vierde kwartaal van 2020 had Nederland 213.000 uitzendkrachten: dat zijn er 41.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar: een daling van 19%.

Toch zien we, net als in de ABU Marktmonitor, herstel: het aantal uitzendkrachten steeg ten opzichte van het derde kwartaal met 15.000 (8%).  Ook het aantal werknemers met een tijdelijke dienstverband groeide. De groepen werknemers met een tijdelijk contract met uitzicht op vast en met een tijdelijk contract langer dan een jaar stegen allebei met 5%

Gerelateerde artikelen