ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Onrust onder werkenden over de arbeidsmarkt

Uit een onderzoek van Nationale Vacaturebank blijkt dat een groeiende groep werknemers zich zorgen maakt over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zo meldt flexmarkt. Dat kan te maken hebben met de onrustige tijden, veroorzaakt door hoge inflatie en economische krimp van de afgelopen kwartalen.

De zorgen zijn het grootst bij zzp’ers, van die groep maakt 70% zich zorgen over de toekomst van de arbeidsmarkt. 47% van de ondervraagde zzp’ers overweegt weer een vast dienstverband. Daarna komen de werknemers met een contract voor bepaalde tijd, met 63%. Onder werknemers met een vast contract maakt 53% zich zorgen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Onder jongeren van 18 tot 24 jaar, is 70% ongerust.

Verschillen per sector

Per branche zijn de zorgen over de arbeidsmarkt het grootst in de detailhandel en groothandel. Daar maakt 65% van de werknemers zich zorgen over hun carrièremogelijkheden. De branches met het grootste vertrouwen hebben in de arbeidsmarkt zijn het onderwijs en de overheid. Toch maakt ook in die sectoren bijna de helft (45%) zich zorgen.

Bron: Flexmarkt

Gerelateerde artikelen