ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

UWV: krapte in alle beroepsgroepen heeft effect op de economie en welvaart

De krapte op de arbeidsmarkt is zo hoog opgelopen dat er in alle beroepsgroepen sprake is van een tekort aan personeel. Dat blijkt uit de spanningsindicator van UWV.

De arbeidsmarkt was in het tweede kwartaal van 2022 twee keer zo krap als een jaar eerder. Het aantal vacatures ten opzichte van een jaar eerder groeide met 44%, terwijl het aantal mensen met een WW-uitkering dat nog recent gewerkt heeft in dezelfde periode afnam met 31%. Veel meer vacatures dus en veel minder mensen die ze kunnen vervullen.

Begin dit jaar was er nog geen sprake van krapte in de beroepsgroepen reisbegeleiders, schilders & metaalspuiters, hulpkrachten bouw en chauffeurs. Maar medio 2022 golden deze beroepsgroepen ook als krap. Voor 75% van de beroepsgroepen gold zelfs dat deze leden onder een zeer krappe arbeidsmarkt. De spanning was het grootst bij onder meer ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.

Effecten op economie en welvaart

In alle sectoren hebben bedrijven last van personeelstekorten, wat een nadelig effect heeft op de economische groei. Sommige bedrijven moeten hun productie afschalen of zelfs de deuren sluiten. Ook zorgen personeelstekorten voor meer werkdruk in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg.

Werkgevers zetten in op intensievere werving en andere wervingskanalen. Het UWV benadrukt dat vooral het vasthouden en doorontwikkelen van personeel van belang is. Dat kan bijvoorbeeld door voldoende ontwikkeling en uitdaging te bieden, maar ook aandacht voor vitaliteit, werkomstandigheden, werktijden en werkdruk zijn essentieel om medewerkers te binden en boeien. Ook moeten werkgevers anders kijken naar kandidaten. Een kandidaat die op het eerste oog misschien niet geschikt lijkt is door middel van extra inspanning of omscholing misschien toch geschikt te maken.

Gerelateerde artikelen