ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Werkgeversonderzoek UWV: steeds meer moeilijk vervulbare vacatures

Het vinden van personeel is voor werkgevers in 2022 nog moeilijker geworden. In 2022 was ruim de helft (58%) van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. Dat blijkt uit het UWV werkgeversonderzoek onder ruim 4500 werkgevers.

Werkgevers gaven als belangrijkste oorzaak het gebrek aan reacties van sollicitanten (84%). Ook hebben sollicitanten niet altijd de juiste vaardigheden (45%), vakkennis of werkervaring (35%).

Werkgevers passen eisen aan en leiden vaker kandidaten zelf op

Doordat ruim de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar is, zijn werkgevers genoodzaakt oplossingen te vinden. Zo laat 87% van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures de vacature langer openstaan en zet 69% andere wervingskanalen in. Ook verdeelt 42% het werk onder zittende werknemers.

Werkgevers zijn in 2022 ook anders gaan kijken naar wat ze vragen en wat ze bieden aan sollicitanten. Werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures passen arbeidsvoorwaarden aan (39%) of passen functie-eisen aan (32%).

Ook kiest 46% van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures ervoor iemand aan te nemen die niet helemaal aan de functie-eisen voldoet en deze kandidaat zelf op te leiden.

Gerelateerde artikelen