ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

NHG: flexwerkers ook na corona hypotheek

De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) wil voorkomen dat ondernemers en flexwerkers op voorhand worden uitgesloten van de toegang tot verantwoorde woningfinanciering. Daarom nam de NHG afgelopen zomer het initiatief om samen met de overheid, hypotheekverstrekkers en deskundigen een oplossing te ontwikkelen voor ondernemers die financieel geraakt worden door de coronacrisis.

Dit laat de NHG weten in een nieuwsbericht.

De meeste geldverstrekkers en NHG kijken bij een hypotheekaanvraag van een ondernemer onder andere naar het gemiddelde jaarinkomen (fiscale winst) van de afgelopen drie jaar. Een tijdelijke inkomensdaling veroorzaakt door de coronacrisis heeft hierbij nog jaren invloed op het toetsinkomen.

Uitzendkrachten maken gebruik van de Perspectiefverklaring. De rekenregels gaan ervan uit dat de klant recent minstens twaalf maanden inkomen heeft gehad. Deze methodes kunnen onredelijk negatief uitpakken voor consumenten die buiten hun schuld door de coronacrisis een tijdje aan de kant hebben gestaan. “Als de klant weer opnieuw inkomen binnenkrijgt willen we kijken of we de “coronadip” buiten beschouwing kunnen laten” aldus Marcel Sippekamp, productmanager bij NHG.

De gesprekken met de markt zijn in volle gang. De NHG vindt het belangrijk dat de oplossingen algemeen toepasbaar zijn, waarbij verantwoorde financiering centraal blijft staan. Het streeft ernaar deze aanvullende oplossingen zo snel mogelijk bekend te maken.

Gerelateerde artikelen