ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

In memoriam

Deze week bereikte ons het droevige nieuws van het overlijden van Hans Kamps. Hans is na een kort ziekbed op 70-jarige leeftijd overleden.

Hans is van 1999 tot 2014 voorzitter van de ABU geweest. Dat is bijna een kwart van de geschiedenis van onze vereniging.

Hans was bijzonder en een onvergetelijke voorzitter. Behept met een groot gevoel voor mensen die het minder getroffen hadden. Veel kennis en liefde voor de arbeidsmarkt opgedaan in allerlei rollen, zoals met zijn vriend Hans de Boer in het bureau BEA of in zijn rol als voorzitter RBA Groot Amsterdam. Bruisend van creativiteit en ongeduld om de wereld een stukje beter en socialer te maken, mensen perspectief te bieden. Hij werd zelf van een dubbeltje een kwartje. Een linkse jongen in uitzendwerkgeversland.

Een sociale duizendpoot met een ongelofelijk breed maatschappelijk netwerk, in tal van rollen, meestal achter de schermen. Hij zette zich in voor onder andere de jeugdzorg, onderwijs, SER, Actal, Het Financieele Dagblad, PvdA, FNV en de Tweede Kamer. Hij wist de vele rollen moeiteloos te combineren en was overal meer dan welkom.

Bij zijn afscheid van de ABU noemde toenmalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker hem een renaissancemens, een ontdekker en hervormer, een verlichte en scherpe geest. Dat was hij ten voeten uit. En Hans was hoffelijk, een man vol humor en met een groot relativeringsvermogen. Ook een beetje Pietje Bel.

Hans heeft de ABU groot zien worden in naam en faam, maar ook qua ledentallen. Hij is van grote waarde geweest voor de waardering  en ontwikkeling van de uitzendsector. De ABU had in zijn tijd de wind mee. Hij liet de sociale en innovatieve kant zien en liep tegelijk niet weg voor de problemen in de sector. Hij heeft vele deuren geopend, op alle niveaus, die daarna door de ABU werden platgelopen.

Hij is altijd ambassadeur gebleven, erelid van onze mooie vereniging. Ooit zei hij over de uitzendbranche en de ABU: ‘Wij zullen blijven uitleggen wat onze rol in de arbeidsmarkt is. En als we het hebben verteld, vertellen we het opnieuw. En opnieuw, want ons werk is nooit af’.

Hans, voorzitter, we zullen met kracht over de mooie rol van de uitzendbranche blijven vertellen. Maar meer dan dat zullen we over jou blijven vertellen. Steeds weer. Een groot en onvergetelijk voorzitter. Bedankt namens leden, bestuur en bureau voor wat je voor onze branche en de ABU hebt betekend.

Het afscheid heeft inmiddels plaatsgevonden.

Gerelateerde artikelen