ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Kijk en luister het Nationale Arbeidsmarktdebat terug

Op 25 januari jl. was het Nationale Arbeidsmarktdebat: het eerste debat tussen Kamerleden in het teken van de aanstaande verkiezingen. De aanleiding was het zestigjarige jubileum van de ABU. Het debat werd voorgezeten door Rens de Jong van BNR Nieuwsradio en werd op 25 januari om 19.00 uur op radio uitgezonden.

Het is misschien wel de grootste opdracht van het eerstvolgende kabinet: de hervorming van de Nederlandse arbeidsmarkt. Het invloedrijke rapport van de commissie-Borstlap is een van de katalysatoren van de discussie hierover. Het is duidelijk dat veel politieke partijen zich dit rapport ter harte hebben genomen. Meer dan in vorige verkiezingsprogramma’s, wordt uitzendwerk expliciet benoemd. Niet toevallig is uitzendwerk een van de drie ‘rijbanen’ van de arbeidsmarkt die Borstlap voor zich ziet.

Voorafgaand aan het debat interviewde Rens de Jong Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, over zijn visie op de toekomst van de arbeidsmarkt.

Putters: “Ik vind het eerlijk gezegd een grote teleurstelling dat we al jaren met elkaar spreken over de verhouding tussen flexwerk vast werk en dat dit dossier voor een groot deel is vooruitgeschoven naar het volgende kabinet. […] We hebben goede plannen en adviezen op tafel liggen. Ik roep politici op om niet te cherrypicken daaruit: we hebben een groter plan nodig voor onze economie en voor onze arbeidsmarkt. Dat moeten we eendrachtig doen: de fundamenten voor een duurzame economie een inclusieve arbeidsmarkt moeten breed gedragen worden.”

Bekijk het interview met Kim Putters.

Video afspelen
Deze video is embedded in de site en wordt geladen van YouTube. Als je de video speelt, ga je akkoord met de privacyverklaring van Google

Hoe pakten de woordvoerders van zes grote fracties deze handschoen op? De deelnemers: Judith Tielen (VVD), Hilde Palland (CDA), Steven van Weyenberg (D66), Paul Smeulders (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP) en Gijs van Dijk (PvdA).

Debatleider Rens de Jong liet hen reageren op verschillende casussen die in de huidige arbeidsmarkt spelen. Bijvoorbeeld die van een middelgrote bezorgdienst die meerdere bezorgers aan het werk heeft. Sommige werken als zelfstandige en andere via een uitzendbureau. Wie is verantwoordelijk voor de baanzekerheid van de uitzendkrachten: de onderneming of het uitzendbureau?

Een andere casus: een groot distributiecentrum zit te springen om mensen. Wat moet het bedrijf doen als het vaste uitzendbureau niet genoeg arbeidsmigranten meer kan leveren? Moet het zijn toevlucht zoeken tot een uitzendbureau dat niet is aangesloten bij de ABU?

Dit leidde tot een van de vele levendige momenten in het debat, toen Steven van Weyenberg de andere debaters voorstelde het rapport van het aanjaagteam van Emile Roemer gewoon integraal over te nemen.

Na afloop deed directeur van de ABU Jurriën Koops een analyse van het debat. Ook schetste hij de visie van de ABU op de grote klus die ons aanstaande kabinet te wachten staat: de hervorming van de arbeidsmarkt.

Kijk het Nationale Arbeidsmarktdebat terug

Video afspelen
Deze video is embedded in de site en wordt geladen van YouTube. Als je de video speelt, ga je akkoord met de privacyverklaring van Google

Gerelateerde artikelen