Henriëtte Waaijenberg, directeur WERQ Personeelsdiensten: “Ieder mens verdient het om te werken”6 dec 2018


Uitzendkracht Anita Smilde (54Uitzendkracht Anita Smilde (54

Werken is veel meer dan alleen maar het ontvangen van een salaris. Van langdurig thuis zitten, wordt niemand beter, stelt directeur Henriëtte Waaijenberg van uitzendbureau WERQ. “Het is dus belangrijk dat iedereen die mee kan doen, ook meedoet.” 

“Als uitzendbureau streven wij naar participatie voor iedereen op de arbeidsmarkt. Dus ook van mensen met een WW- of WWB-uitkering,” vertelt Waaijenberg gedreven. “We denken niet in doelgroepen. Wij kijken altijd naar de mens achter de kandidaat. Wat is jouw situatie? Wat wil je doen? Wat is je droombaan en hoe kunnen we daar naartoe? We bieden arbeidstoeleiding en trajectbegeleiding aan iedereen. En die persoonlijke begeleiding stopt niet als er een baan is. We zijn en blijven een betrokken aanspreekpunt.”

Ieder mens verdient het om te werken. Ongeacht achtergrond, leeftijd of geslacht. - Henriëtte Waaijenberg, directeur WERQ

Samen aan de slag

De uitzendbranche is de grootste werkgever van Nederland, constateert Waaijenberg. “Als branche zorgen we ervoor dat veel mensen weer aan het werk komen, langere tijd in een uitzendbaan blijven en in een flink aantal gevallen doorstromen naar een vaste baan. Dat is een mooie rol die wij vervullen. Wij geloven erin dat ieder mens talenten heeft en als we die inzetten voor de maatschappij, dan komen we allemaal een stapje verder.” Door ‘samen aan de slag’ te gaan om werkzoekenden op de arbeidsmarkt te plaatsen, heeft WERQ regelmatig contact met publiek-private partijen. Samenwerken is van cruciaal belang en dé manier om arbeidsmarktvraagstukken op te lossen, benadrukt ze. “We onderhouden daarom intensief contact met onder andere de gemeenten, UWV, de Stichting Welzijnswerk, de scholen en lokale opleidingsbureaus. Om zo gezamenlijk die toekomstige mobiliteit op de arbeidsmarkt te verwezenlijken.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is inmiddels een beetje een containerbegrip geworden, meent Waaijenberg. Er bestaan veel definities. Maar voor haar betekent het ‘je verantwoordelijk voelen voor je omgeving en daarnaar handelen’. “En dat doen we als WERQ dus volop. We proberen onze kernactiviteiten te verduurzamen. Naast het vinden van een baan kijken we dus ook naar de problematiek die in onze maatschappij speelt. Laaggeletterdheid bijvoorbeeld. Vandaar dat we samenwerken met het Taalhuis. Daarnaast zit ik in het Platform Financiële Redzaamheid. Samen met gemeenten, schuldhulpverleners en werkgevers besteden we aandacht aan preventie en zijn we op zoek naar de beste manier om mensen met geldproblemen te helpen. Maar liefst een kwart van de werknemers ligt ’s nachts wakker van zijn financiën en ruim zestig procent van de werkgevers heeft te maken met personeel dat in zwaar weer zit. Het is dus belangrijk om daar samen iets aan te doen.”

Uiteindelijk draait alles om het duurzaam aan de slag houden van uitzendkrachten, concludeert Waaijenberg. “Voor zowel werknemers als werkgevers. Vandaar dat we niet slechts een leverancier willen zijn voor onze relaties, maar een strategische business partner. We gaan samen in gesprek over duurzame inzetbaarheid en bekijken de personeelsplanning op strategisch niveau. Hoe past de flexibele schil in het bedrijf en wat is er aan bijvoorbeeld scholing nodig? Samen kun je dan iets moois bereiken. Ieder mens verdient het om te werken. Ongeacht achtergrond, leeftijd of geslacht. Wij staan voor eerlijke flex. Eerlijkheid duurt het langst en dat blijkt in de praktijk. Wij zijn dan ook trots op onze werkwijze!”

Uitzendkracht Anita Smilde (54): “De zekerheid van deze baan geeft mij rust”

“Jarenlang werkte ik voor een transportbedrijf. Maar dat ging helaas failliet. Nu werk ik sinds 2016 via uitzendbureau WERQ. Ik zit op de vrachtauto en breng vers brood naar Aldi-winkels in Friesland, Overijssel, Gelderland en Drenthe. Ik werk meestal ’s nachts en begin om half drie. Om half tien ’s ochtends ben ik dan klaar. Natuurlijk is dat bij het opstaan even lastig, maar ik ben vooral erg blij dat ik niet meer in de WW zit. De zekerheid van deze baan geeft mij rust. Ik vind het mooi dat WERQ niet kijkt naar leeftijd, maar naar wat je te bieden hebt. Ik ben heel tevreden met dit werk en hoop het nog lang te kunnen doen.”

Uitzendkracht Marie Latumanuwy (51): “Ik wilde dolgraag terug naar mijn huidige baan”

“Ik werk sinds 2010 voor uitzendbureau WERQ bij IG Design Group, een bedrijf in verpakkingsmaterialen. Eind 2016 kreeg ik een hernia en bijna een jaar was ik uit de roulatie. Gelukkig kreeg ik de mogelijkheid om te re-integreren. Ik wilde dolgraag terug naar mijn huidige baan en in goed overleg met UWV en WERQ is dat gelukt. Met kleine stapjes hebben we het langzaam opgebouwd en inmiddels ben ik weer fulltime aan het werk. De persoonlijke en betrokken aanpak en goede verzuimbegeleiding van het uitzendbureau heeft daar zeker bij geholpen.”