Adjunct-directeur Maurice Rojer (ABU): “Payrolling schept nieuwe banen, houd dit intact”15 feb 2018


Maurice Rojer, Adjunct-directeur ABU

“De mate waarin payrollbedrijven hun ontzorgende functie kunnen vervullen, zorgt ervoor dat heel veel mensen werk hebben,” aldus Maurice Rojer, adjunct-directeur van de ABU. Door de nieuw aangekondigde wetgeving dreigt een hagelschot op de terbeschikkingstelling van arbeid in heel veel vormen. En dat belemmert het creëren van banen.

Voor veel bedrijven, met name in het mkb, vormt payrolling een uitkomst. “Ze vinden werkgeverschap, een goede salarisadministratie en de regelgeving enorm complex, en het managen van werkgeversrisico’s moeilijk te organiseren,” legt Rojer uit. “Daardoor durven ze iemand niet snel in dienst te nemen. Het werkgeverschap uitbesteden aan een payrollonderneming is dan de oplossing. Het schept werk.”

Payrollers moeten hun ontzorgende functie kunnen blijven vervullen aan de hand van uitvoerbare regels. Dan kan ook payrolling werk blijven creëren.

In het nieuwe regeerakkoord staan echter maatregelen aangekondigd om payrolling strakker te reguleren. Vanuit een wat achterhaald beeld, denkt Rojer: “In debatten wordt vaak gesproken over bedrijven die hun personeel overzetten naar een payrollonderneming, met slechtere arbeidsvoorwaarden. Dat is oneerlijke concurrentie en hoort uiteraard niet. Maar de meeste vormen geven serieuze invulling aan het werkgeverschap. De vele nuances van payrolling zijn van wezenlijk belang.”

Kabinetsplannen

Straks zouden payrollers niet langer het uitzendbeding en het uitstel van de ketenbepaling mogen toepassen, zo staat in de kabinetsplannen. Daarmee zou de flexibiliteit van de uitzendovereenkomst voor hen verdwijnen en ook de ruimte uit de uitzend-cao om maximaal zes contracten in vier jaar aan te mogen bieden. Daarnaast wil het kabinet precies dezelfde arbeidsvoorwaarden voor payrollkrachten als voor andere werknemers in dezelfde sector. Rojer plaatst veel praktische kanttekeningen en voorziet ook negatieve gevolgen.

“De definitie van payrolling moet glashelder zijn: hiervan is sprake bij het volledige werkgeverschap met uitzondering van werving en selectie en van exclusieve terbeschikkingstelling aan één opdrachtgever. Anders gaat het om uitzenden. Maar door de vele bestaande nuances dreigen nu ook vormen van uitzenden te worden gefrustreerd.” Hij geeft enkele voorbeelden van tussenvormen: gemeente en UWV die kandidaten uit hun bestanden aandragen (werving en selectie), die vervolgens via een uitzendbureau bemiddeld worden en op payrollbasis aan het werk gaan. Of kleinere uitzendorganisaties die vooral goed zijn in allocatie, maar werkgeverschap, salaris- en personeelsadministratie overdragen aan een backoffice payrollbedrijf. “Alles wordt op één hoop gegooid onder de brede noemer payrolling.”

Rojer gaat verder: “Met name mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt wil je alle kansen blijven bieden. Payrollers hebben vaak een belangrijke allocatieve functie. Weliswaar niet aan het begin van het traject, maar bijvoorbeeld als het werk bij een opdrachtgever ophoudt, dan moet de payroller zich inspannen om zijn werknemer te herplaatsen. Daarvoor is de bestaande flexibiliteit hard nodig, zeker aan de onderkant van de markt waar meer tijd en mobiliteit vereist zijn om weer een goede match te maken.”

Onuitvoerbaarheid

Hij vreest tot slot voor de onuitvoerbaarheid van mogelijke nieuwe regels. “Kijk, we hebben al gelijke loonvoorwaarden. Maar voor pensioen is het voor payrollers technisch onmogelijk om aan te sluiten bij alle verschillende pensioenfondsen. Payrollorganisaties werken met tig verschillende opdrachtgevers, sectoren en dus pensioenfondsen. Zo’n maatregel is onuitvoerbaar.” De ABU gaat binnenkort met de minister in gesprek over de plannen. Rojer: “We zullen onze zorgen duidelijk overbrengen. Payrolling hoort binnen de familie van het uitzenden. En uitzenden is al bijzonder goed gereguleerd om onze allocatieve functie maximaal te kunnen waarborgen. Payrollers moeten hun ontzorgende functie kunnen blijven vervullen aan de hand van uitvoerbare regels. Dan kan ook payrolling werk blijven creëren.”

“Blij met nieuwe kansen”

Jose Stroo - payrollkracht.JPG

Met veel plezier werkt ze tegenwoordig op payrollbasis voor grafisch bedrijf Vakbladen.com, na meerdere jaren bijstand. Desktoppublisher José Stroo (47): “Ik heb de kunstacademie gedaan en vroeger ook in de grafische industrie gewerkt. Tot die sector het zwaar kreeg.” Er volgde een periode van oproepcontractjes in de kinderopvang. “Ik kon daar gewoonweg niet van rondkomen, ik bleek soms dagenlang niet nodig.” Vanuit de bijstand bood de gemeente Zwolle haar samen met BC Group een traject aan om haar kansen te herontdekken. Daaruit rolde een payrollcontract bij Vakbladen.com. “De werkgeversrisico’s voor het grafisch bedrijf zijn zo veel kleiner, vandaar deze kans. Ik ben er echt heel blij mee!”

“Elke maand netjes mijn loon, perfect geregeld”

Robert Baltes (46) wilde niets liever: iedere dag met de vrachtwagen de weg op. “Lekker vrij zijn,” zo legt hij uit. Ooit volgde hij een lts-opleiding autotechniek, maar dat lag hem niet. Hij was alweer enkele jaren werkloos, toen de gemeente en BC Group met hem in gesprek gingen en payrollwerk voor hem vonden bij koeriersbedrijf TG Koeriers. “Eerst op een busje, en sinds een halfjaar zit ik op de vrachtwagen! Jaren terug heb ik via UWV mijn vrachtwagenpapieren gehaald. Ik miste nog één certificaat, maar dat heb ik nu ook. Elke maand krijg ik netjes mijn loon uitbetaald. Echt, dit is perfect.”

Fijne combinatie van werk en jonge kinderen

Susan Maas - payrollkracht.JPG

Jarenlang werkte Susan Maas (39) bij een wasserette. Tot die vestiging sloot én ze moeder werd van drie kinderen. “Toen kwam ik een paar jaar thuis te zitten.” De gemeente nodigde haar uit voor een training goed werknemerschap. “Sporten, opdrachtjes doen, kijken wat voor type je bent,” legt Susan uit. Nu werkt ze op payrollbasis bij reclamebureau Retail & More in Zwolle, als schoonmaakster en doet weer werkervaring op. “Dit is goed te combineren met mijn kindjes van twee en drie jaar. En ik werk met leuke mensen,” aldus Susan. “Ik doe ook vrijwilligerswerk in een restaurantje in een kringloopwinkel. Ik zou het leuk vinden om in de toekomst misschien de horeca in te gaan!”