Arbeidsmarkt


Statement Iedereen aan de slagKlik op de afbeelding om het statement te downloaden

De wereld van werk verandert snel en dit vraagt om een goed functionerende arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het belangrijk dat de arbeidsmarkt open en dynamisch is. Mensen vragen op hun beurt om een toegankelijke arbeidsmarkt. Op dit moment zijn de verschillen tussen mensen met een vast contract en mensen met een uitzendbaan of ander flexibel contract, te groot. Daarnaast worden werkenden te weinig gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen, en zitten anderhalf miljoen mensen die graag willen werken, thuis.

Een eerlijke en toekomstbestendige arbeidsmarkt is voor iedereen van belang. Daarom brachten vijf brancheorganisaties (ABU, Cedris, NRTO, OVAL en Summum.nu) deze zomer een statement uit: Iedereen aan de slag. Dit statement is hiernaast te downloaden.

Drie pijlers onder een toekomstbestendige arbeidsmarkt

  1. Een evenwichtige arbeidsmarkt
    In een evenwichtige arbeidsmarkt heeft iedereen dezelfde basiszekerheden met betrekking tot scholing, pensioen en arbeidsongeschiktheid.
  2. Een ontwikkelingsgerichte arbeidsmarkt
    In een ontwikkelingsgerichte arbeidsmarkt investeren alle werkenden met regelmaat in hun eigen ontwikkeling. Mensen met een vast of tijdelijk contract, zzp’ers, uitzendkrachten, maar ook mensen met een bijstands- of WW-uitkering worden hierin ondersteund en aangemoedigd.
  3. Een inclusieve arbeidsmarkt
    In een inclusieve arbeidsmarkt kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen. De mogelijkheden van grote groepen mensen worden optimaal aangesproken.

Standpunt


Een goede, moderne arbeidsmarkt is eerlijk en wendbaar en heeft voor iedereen voldoende stimulans om verder te komen. Voor wie er nog geen plek is, zijn er krachtige instrumenten en is er voldoende, al dan niet financiële, ondersteuning om de stap naar de arbeidsmarkt te kunnen zetten. Iedereen die al wel aan het werk is, wordt aangesproken en ondersteund om zich zo veel als mogelijk verder te ontwikkelen en weerbaar en wendbaar te worden of te blijven.

Met deze ambities als uitgangspunt en een gerichte samenwerking tussen alle partijen, willen wij de uitdaging aangaan om iedereen met een maatwerkoplossing aan de slag te krijgen én te houden. Om de veerkracht van onze economie te vergroten. Om het geluksgevoel van de Nederlanders te versterken en om onze welvaart te borgen. Dat kunnen we niet alleen. Onze visie, ambitie en inzet staan. Wij roepen alle partijen op om hiermee aan de slag te gaan. Wij doen mee!

Artikel Sdu focus: Voor iedereen een plek op de arbeidsmarkt


Een onevenwichtige arbeidsmarkt in cijfers


Initiatiefnemers