Algemene Bond Uitzendondernemingen


Dé branchevereniging voor uitzendbureaus

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) is ruim 55 jaar (sinds 1961) dé belangenbehartiger van ondernemers in de flexbranche in Nederland en leidend in de wereld van flexibel werk. Met ruim 560 leden -variërend van grote, middelgrote tot kleine ondernemingen- vertegenwoordigt de brancheorganisatie circa 65 procent van de markt. Daarmee is de ABU de grootste en meest toonaangevende werkgeversorganisatie binnen de uitzendbranche.

Grootste werkgever

De uitzendsector is van cruciaal belang voor de Nederlandse arbeidsmarkt en onze economie. Uitzendondernemingen helpen honderdduizenden uitzendkrachten aan werk en werkervaring én zorgen dat duizenden bedrijven en organisaties kunnen beschikken over flexibele arbeidskrachten.

De uitzendbranche vervult per jaar ruim één miljoen tijdelijke banen. Jaarlijks gaan ruim 770.000 mensen aan de slag via een uitzendbureau. De sector is daarmee de grootste werkgever in Nederland.

Kwaliteit en zekerheid

Leden van de ABU maken onderscheid in de arbeidsmarkt. Er zijn veel uitzendondernemingen die op commerciële basis arbeidskrachten ter beschikking stellen in Nederland. Slechts een deel daarvan is aangesloten bij de ABU. Een ABU-lid voldoet aan hoge kwaliteitseisen, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden, afdracht van sociale premies, veiligheid op de werkvloer en gedragsregels. Daardoor hebben opdrachtgevers en uitzendkrachten de garantie dat ABU-leden staan voor kwaliteit, zekerheid en financiële betrouwbaarheid. Omdat zij periodiek worden gecontroleerd is kwaliteit continu gewaarborgd.

Beleidsplan 2018


Beleidsplan 2018 Kansen voor de uitzendbranche.PNG

De titel van ons beleidsplan voor 2018 luidt ‘Kansen voor de uitzendbranche’. 2018 belooft een mooi jaar te worden. Met de voorspelde economische groei van 3% liggen er grote kansen voor de uitzendbranche. Wilt u weten waar de ABU voor staat en wat u van ons kunt verwachten?

Lees het beleidsplan 2018 >> 

Visie en missie


ABU logo 200 x 200

De ABU wil leidend zijn in de wereld van werk en ruimte bieden aan nieuwe vormen van flexibiliteit, om zo vorm te geven aan de arbeidsmarkt van de toekomst. Met een breed portfolio aan diensten kan de branche daar een belangrijke bijdrage aanleveren. Visie >>

De ABU is dé vertegenwoordiger van ondernemingen in de flexbranche. Missie >>

Activiteiten ABU


  • Beïnvloeden van wet- en regelgeving (lobby)
  • Marktverruiming
  • Marktordening
  • Onderzoek
  • Informatie en advies