ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Perspectiefverklaring

Met een perspectiefverklaring kan een uitzendkracht een hypotheek aanvragen bij een hypotheekverstrekker. Een eigen huis komt daarmee dichterbij. Uitzendondernemingen die zo’n verklaring kunnen afgeven aan hun uitzendkrachten onderscheiden zich natuurlijk als werkgever. De mogelijkheid van een eigen huis is tenslotte een geweldige ‘secundaire arbeidsvoorwaarde’.

We schrijven bewust ‘dichterbij’. Want het is uiteindelijk de bank die beslist of de uitzendkracht een hypotheek krijgt. Naast de perspectiefverklaring en de werkgeversverklaring kijkt de bank bijvoorbeeld ook naar het inkomen van een eventuele partner en of er schulden zijn. De perspectiefverklaring vergroot de kans op een hypotheek.

Certificering en de Interne Perspectief Taxateur

Om een perspectiefverklaring te mogen verstrekken, moet de uitzendwerkgever opgenomen zijn in het register van de Stichting Perspectiefverklaring. Bekijk het register met de aangesloten ondernemingen. Om gecertificeerd te kunnen worden, moet een uitzendonderneming correct geregistreerd zijn in het Handelsregister en SNA-gecertificeerd zijn (NEN 4400-1 of NEN 4400-2).

Een Interne Perspectief Taxateur heeft in ieder geval een afgeronde mbo-opleiding en drie jaar relevante werkervaring in de uitzendbranche en het SEU-examen gehaald. Binnen de uitzendonderneming moet de taxateur een positie op afstand van het commerciële proces hebben.

Externe Perspectief Taxateur

Voor bedrijven die slechts incidenteel een verklaring verstrekken, is er een eenvoudig alternatief. Zij kunnen gebruikmaken van de diensten van een zogenaamde Externe Perspectief Taxateur. Een uitzendonderneming kan deze taxateur inhuren als deze per jaar slechts een beperkt aantal aanvragen krijgt voor een perspectiefverklaring. Meer informatie over de Externe Perspectief Taxateur vindt u hier. Er is op dit moment één Externe Perspectief Taxateur beschikbaar. Deze vindt u op www.externeperspectieftaxateur.nl.

De arbeidsmarktwaardescan

Aan de perspectiefverklaring ligt een arbeidsmarktwaardescan ten grondslag. Dit is een objectieve analyse van de arbeidsmarktpositie van de uitzendkracht. Deze analyse wordt gedaan  door een onafhankelijke, door de Stichting Perspectiefverklaring goedgekeurde partij. De score op deze scan weegt zwaar bij de beoordeling of een uitzendkracht wel of niet in aanmerking komt voor de afgifte van een perspectiefverklaring.

Onze expert
Saied Idbid
Saied Idbid
Beleidsadviseur Sociale Zekerheid en Fiscale Zaken

Actueel

Altijd actueel

Uitzendkracht Maartje vertelt wat de perspectiefverklaring voor haar betekent.

Video afspelen
Deze video is embedded in de site en wordt geladen van YouTube. Als je de video speelt, ga je akkoord met de privacyverklaring van Google