ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Perspectiefverklaring

Met een perspectiefverklaring kan een uitzendkracht een hypotheek aanvragen bij een hypotheekverstrekker. Een eigen huis komt daarmee dichterbij. Uitzendondernemingen die zo’n verklaring mogelijk maken voor hun uitzendkrachten onderscheiden zich natuurlijk als werkgever. De mogelijkheid van een eigen huis is natuurlijk een geweldige ‘secundaire arbeidsvoorwaarde’.

We schrijven bewust ‘mogelijk maken’. Het is uiteindelijk de bank die beslist of de uitzendkracht een hypotheek krijgt. Naast de perspectiefverklaring kijkt de bank bijvoorbeeld ook naar het inkomen van een eventuele partner en of er schulden zijn. Wel is zeker dat een perspectiefverklaring voor de uitzendkracht leidt tot een betere kans op een hogere hypotheek.

Om een perspectiefverklaring te mogen verstrekken, dient de werkgever opgenomen te zijn in het register van de stichting perspectiefverklaring. Het register met de aangesloten ondernemingen vindt u hier.

Voor bedrijven die slechts incidenteel een verklaring verstrekken, is er een eenvoudig alternatief. Zij kunnen gebruikmaken van de diensten van een zogenaamde Externe Perspectief Taxateur. Een uitzender kan deze taxateur inhuren. De inzet van een Externe Perspectief Taxateur kan handig zijn als de uitzendonderneming per jaar slechts een beperkt aantal aanvragen van uitzendkrachten krijgt voor een perspectiefverklaring. Meer informatie over de Externe Perspectief Taxateur (EPT) vindt u hier. Er is op dit moment één EPT beschikbaar, deze vindt u op www.externeperspectieftaxateur.nl.

Tijdelijk kostenvoordeel perspectiefverklaring voor deelnemers Pilot doorzaam

Vanaf 15 april 2021 is het mogelijk voor een uitzendkracht die werkt bij een MKB-uitzendbureau om mee te doen aan een de arbeidsmarktscan van Doorzaam. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Een interessant extra bijkomend voordeel is dat deze arbeidsmarktscan ook geaccepteerd wordt als basis voor het aanvragen van een perspectiefverklaring. Hierdoor zijn de kosten voor het aanvragen van een perspectiefverklaring een stuk lager.

Meer informatie over deze pilot vindt u hier.

Onze expert
Arno Spuij
Arno Spuij
Beleidsadviseur Fiscale Zaken

Actueel

Altijd actueel

Veelgestelde vragen

 • Kan ons uitzendbureau een perspectiefverklaring laten uitgeven?

  Dat kan nadat u zich heeft laten certificeren bij de Stichting Perspectiefverklaring.

 • Aan welke eisen moet een uitzendonderneming voldoen voor registratie bij de Stichting Perspectiefverklaring?

  De uitzendonderneming houdt zich volgens de inschrijving in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel bezig met het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. En de uitzendonderneming heeft het SNA-keurmerk (NEN 4400-1 of NEN 4400-2).

 • Welke stappen moet een uitzendonderneming zetten om zich te laten certificeren als gebruik wordt gemaakt van een Interne Perspectief Taxateur?

  Het certificeringsproces bij de Stichting Perspectiefverklaring bestaat uit zes stappen:

  1. Bepalen of uw organisatie in aanmerking komt. Om in aanmerking te komen, moet u uw uitzendonderneming aanmelden bij de Stichting Perspectiefverklaring;
  2. Opzetten aanvraagprocedure;
  3. Aanstellen Interne Perspectief Taxateur;
  4. Uitvoeren van een arbeidsmarktwaardescan door een externe partij. Zie hieronder. Voor meer informatie kunt u terecht bij: info@arbeidsmarktkansen.nl;
  5. Testen aanvraagprocedure;
  6. Plannen en uitvoeren inspectie door certificerende instelling.
 • Welke eisen worden aan een Perspectief Taxateur gesteld?

  De Interne Perspectief Taxateur heeft:

  • een afgeronde mbo-opleiding en drie jaar relevante werkervaring in de uitzendbranche.
  • het SEU-examen gehaald.
  • binnen de uitzendonderneming een positie op afstand van het commerciële proces.

  De Externe Perspectief Taxateur:

  • staat ingeschreven in het register van de Stichting Perspectiefverklaring.
  • heeft een positie waarbij geen sprake is van belangenverstrengeling.
 • Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor de uitzendkracht om in aanmerking te komen voor afgifte van een perspectiefverklaring?

  De uitzendkracht werkt bij de uitzendonderneming en heeft ten minste 52 weken beoordeelbare werkervaring via deze onderneming.

 • Kan bij opvolgend werkgeverschap ook een perspectiefverklaring worden verstrekt?

  Stel, de inlenende partij stapt over naar een andere uitzendonderneming en de uitzendkracht blijft voor de inlenende partij werken (opvolgend werkgeverschap).

  In dat geval gelden er aparte regels. De belangrijkste twee daarvan zijn:

  • Beide uitzendondernemingen zijn aangesloten bij de Stichting Perspectiefverklaring.
  • De uitzendkracht is ten minste een jaar werkzaam geweest via de vorige uitzendonderneming. De uitzendkracht blijft voor dezelfde inlener werken maar de uitlening wordt overgenomen door een ander uitzendbureau.
 • Waarom wordt bij elke aanvraag voor de perspectiefverklaring een arbeidsmarktwaardescan uitgevoerd?

  Een arbeidsmarktwaardescan is een objectieve analyse van de arbeidsmarktpositie van de uitzendkracht. Dus op basis van onafhankelijke data door een door de Stichting Perspectiefverklaring goedgekeurde partij. De score op deze scan weegt het zwaarst bij de beoordeling of je wel of niet in aanmerking komt voor de afgifte van een perspectiefverklaring.

 • Hoe lang is een afgegeven perspectiefverklaring geldig?

  Een afgegeven perspectiefverklaring is zes maanden na uitgifte geldig. Let op: door de coronacrisis is de geldigheid van de perspectiefverklaring tijdelijk ingekort.

 • Is er naast een perspectiefverklaring ook een werkgeversverklaring nodig?

  Ja, een perspectiefverklaring wordt altijd afgegeven samen met een werkgeversverklaring.

 • Wat kost het om een Interne Perspectief Taxateur in te schakelen?

  De kosten voor het inschakelen van de Interne Perspectief Taxateur zijn:

  • Kosten om als uitzendonderneming gecertificeerd te worden:
   • entreekosten Stichting Perspectiefverklaring: € 150,- (eenmalige kosten);
   • jaarbijdrage aan Stichting Perspectiefverklaring: € 250,-;
   • inspectiekosten € 300,- à € 450,- (eens in de twee jaar). De kosten voor de inspecties door de inspectie-instelling worden los door de inspectie-instelling in rekening gebracht aan de uitzendonderneming.
  • Kosten arbeidsmarktscan: € 110 per aanvraag
 • Welke uitzendondernemingen zijn al aangesloten?

  Dit kunt u nalezen in het register op de website van de stichting.

 • Hoeveel geldverstrekkers zijn op dit moment bij dit initiatief aangesloten?

  De perspectiefverklaring kan bij twintig aangesloten geldverstrekkers, ook met NHG, worden ingeleverd. Samen met de andere gegevens die de geldverstrekker nodig heeft om de hypotheekaanvraag te beoordelen.

 • Waar kan ik terecht voor meer informatie over de perspectiefverklaring?

  Meer informatie over de perspectiefverklaring is te vinden op de website van de Stichting Perspectiefverklaring.

Uitzendkracht Maartje vertelt wat de perspectiefverklaring voor haar betekent.

Video afspelen
Deze video is embedded in de site en wordt geladen van YouTube. Als je de video speelt, ga je akkoord met de privacyverklaring van Google