ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Arbeidsmigratie

Ruim 950.000 arbeidsmigranten werken voor Nederlandse bedrijven, waarvan het merendeel niet als uitzendkracht. De arbeidsmigranten die als uitzendkracht werken komen vooral uit Midden- en Oost-Europa. Zij werken in sectoren waarvoor weinig of geen Nederlandse arbeidskrachten zijn te vinden. Arbeidsmigranten verdringen dus geen Nederlanders op de arbeidsmarkt. Door arbeidsmigranten is er groente en fruit uit Nederland in de supermarkten en worden online bestellingen de volgende dag bezorgd.

Op onderstaande pagina’s leest u meer over:

 • Het masterplan arbeidsmigratie: Van goed naar beter
  In het plan Van goed naar beter zet de ABU verdere stappen voor de invulling van goed werkgeverschap, kwaliteitsverbetering en beschikbaarheid van huisvesting, opleiden en aandacht voor het welzijn van arbeidsmigranten. Inclusief een concreet overzicht van activiteiten.
 • De Fair Employment Code
  De ABU-Fair Employment Code geldt voor alle ABU-leden die arbeidsmigranten bemiddelen. De code is gekoppeld aan de lidmaatschapscriteria die leden moeten implementeren.
 • Voorlichting internationale medewerkers
  Arbeidsmigranten kunnen in elf talen video’s bekijken met voorlichting over werken en wonen in Nederland en alles wat daarbij komt kijken.
 • Cao en arbeidsmigranten
  Naast de algemene cao-bepalingen, is een aantal bepalingen toegesneden op het ter beschikking stellen van arbeidsmigranten.
 • Huisvesting en arbeidsmigranten
  Als ABU-leden eigen huisvestingslocaties beschikbaar stellen of huisvesting daarvoor inhuren bij andere partijen, moeten zij voldoen aan verschillende criteria.

Exclusief voor leden op Mijn ABU

Op Mijn ABU vinden leden modeldocumenten van huurovereenkomsten in elf talen, reguliere updates van wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmigrate en gebruiksvriendelijke versies van de Fair Employment code in elf talen.

Onze expert
Peter Loef
Peter Loef
Programmamanager Arbeidsmigratie

Actueel

Altijd actueel

Working in the Netherlands

Video afspelen
Deze video is embedded in de site en wordt geladen van YouTube. Als je de video speelt, ga je akkoord met de privacyverklaring van Google