Met het wetsvoorstel Toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) komt er een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. In het nieuwe stelsel mogen uitleners alleen op de markt opereren als zij daartoe toegelaten zijn. Daarvoor moeten zij onder andere een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen, een waarborgsom van honderdduizend euro overmaken, laten zien dat zij het juiste loon betalen (de inlenersbeloning is een belangrijk thema) en hun belastingen betalen. Periodiek wordt gecontroleerd of de uitzendbureaus zich aan de regels blijven houden.
Bedrijven die uitzendkrachten inlenen, de zogenoemde inleners, mogen alleen zaken doen met uitleners die door de overheid toegelaten zijn tot de markt. De Arbeidsinspectie gaat toezicht houden op de verplichtingen voor in- en uitleners.
Op 25 oktober 2024 maakte minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekend dat de invoering van de Wtta opnieuw is uitgesteld. De nieuwe invoeringsdatum volgt in januari 2025. De ABU ondersteunt de keuze van de minister om zorgvuldigheid voorop te stellen.
De ABU steunt het voorstel van het toelatingsstelsel (Wtta) zoals het er nu ligt en blijft het belang van voldoende en effectieve handhaving, kosten en werkbaarheid in de praktijk benadrukken.
Informatie exclusief voor leden vindt u hier.
De komende periode vullen we dit dossier aan met verdere relevante inhoud.
Dit wetsvoorstel vloeit voort uit de aanbevelingen van de commissie-Roemer in 2020. Het beoogt een betere regulering in de uitzendbranche, door malafide uitzenders te weren en bonafide uitzenders meer ruimte te geven. Verder beoogt het de positie van ter beschikking gestelde arbeidskrachten te verbeteren en een gelijk speelveld te creëren voor ondernemingen die zich met terbeschikkingstelling van arbeid bezighouden.
Het wetsvoorstel zou op 1 januari 2026 in werking treden, en de toelatingsplicht zou een jaar later, op 1 januari 2027, worden ingevoerd. In oktober 2024 is echter uitstel aangekondigd. De nieuwe data worden in januari 2025 bekendgemaakt.
Bij de aanvraag van de toelating moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
Bij een nog op te richten Toelatende Instantie. Wij zullen u hier t.z.t. over informeren. Het gaat hierbij om een uitvoeringsorganisatie waar ambtenaren de toelating namens de minister verstrekken.