ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Podcast: Aan het werk

Het personeelstekort is in bijna alle sectoren groot. Toch zijn er nog altijd veel mensen die niet aan het werk komen, terwijl ze dat wel willen. Met de juiste ondersteuning kunnen zij de stap naar werk wél maken. Publiek-private samenwerking is hierbij cruciaal. Want door krachten tussen de uitzendbranche en UWV, gemeenten, WSP en RMT’s te bundelen, lukt het om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden.

Een podcast over publiek-private samenwerking

In onze podcast Aan het werk neemt Joop de Boer u mee in de wereld van publiek-private samenwerking. Elke maand gaat hij op bezoek bij een arbeidsmarktexpert en hoort u hoe uitzendorganisaties en publieke partners de handen ineenslaan om meer mensen naar werk te helpen en wat we als branche beter kunnen doen.

 

Aflevering 10: In gesprek met Carine Bloemhoff, wethouder in Groningen

Met werk- en ontwikkelprogramma’s helpt de gemeente Groningen steeds meer mensen bij het vinden van werk. Kenmerkend voor de aanpak is het positieve startpunt; er wordt gekeken naar het ‘totale mens-principe’, waarvoor een breed pallet aan instrumenten kan worden ingezet, zoals de basisbaan en het Talentperron. In deze podcast is Joop in gesprek met Carine Bloemhoff, wethouder in Groningen en hoor je wat het geheim van de succesvolle aanpak van Groningen is, dat ook wel het ‘zuiden van Scandinavië’ wordt genoemd.

Naar aflevering 10

Aflevering 9: In gesprek met Eline Pols (WSP Rijnmond) en Mirjam Manni (Tempo-Team)

Al geruime tijd werken de gemeente Rotterdam en Tempo-Team samen om zo veel mogelijk Rotterdammers naar werk te begeleiden. Dit doen zij in allerlei vormen en voor alle talenten, die onder de Participatiewet vallen. In deze podcast lichten Eline Pols, senior regionaal accountmanager bij WerkgeversServicepunt Rijnmond en Mirjam Manni, operationeel manager publiek-private samenwerking & participatie bij Tempo-Team hun samenwerking toe. Belangrijke uitdagingen zijn mensen te laten bewegen naar sleutelsectoren, zoals de zorg en techniek én om opdrachtgevers te leren omdenken, zodat meer banen geschikt worden gemaakt voor de mensen die nu nog langs de kant staan. Zo ontstaan onder meer mooie projecten voor statushouders.

Naar aflevering 9

Aflevering 8: In gesprek met het PPS-kernteam

In de achtste aflevering van onze podcast Aan het werk gaat Joop de Boer in gesprek met Brigitte Jansen, manager Landelijk WSP gemeenten, Marcelle Breemans, projectleider Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt en Ayra van den Berg, landelijk adviseur ServicepuntFlex.

Zij werken samen in het ‘PPS-kernteam’, een samenwerkingsverband tussen verschillende publieke partijen en de uitzendbranche. Vooroordelen over uitzendorganisaties of over publieke instanties vinden ze zonde en onnodig. Partijen vullen elkaar juist goed aan en kunnen gezamenlijk veel mensen met een kwetsbare positie naar werk begeleiden. Hoe werkt deze samenwerking en welke lessen zijn er te delen?

Naar aflevering 8

Aflevering 7: In gesprek met Andreas Bouman van Raaak Personeel

Zijn persoonlijke achtergrond maakt dat Andreas Bouwman van Raaak Personeel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed begrijpt. Mensen kansen bieden, zit ook in het DNA van uitzendorganisatie Raaak. Daarom werkt hij al zeven jaar met veel plezier bij Raaak. Mensen niet afschrijven, kijken naar iemands mogelijkheden en geen labels op mensen plakken: met deze mindset wordt bij Raaak dagelijks gewerkt om meer mensen naar werk te begeleiden.

Naar aflevering 7

Aflevering 6: In gesprek met Chantal Huinder en Femke Kooijman van Doorzaam

Doorzaam, het fonds van de uitzendbranche en gericht op de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten, helpt uitzendkrachten en uitzendorganisaties met tal van (financiële) middelen en advies. In dit gesprek vertellen Chantal Huinder (directeur Doorzaam) en Femke Kooijman (manager duurzame inzetbaarheid Doorzaam) over hoe zij uitzendorganisaties helpen om meer mensen de stap naar werk te laten maken en te laten doorgroeien naar een volgende baan.

Naar aflevering 6

Aflevering 5: In gesprek met Chantal Botz, manager WSP Midden-Holland

Elke dag zet Chantal zich samen met haar team van het WerkgeversServicepunt Midden-Holland in om mensen aan het werk te helpen en te houden. Hierbij speelt het Werkcafé een belangrijke rol. De uitzendbranche bleek een logische partner voor vragen over nieuw of ander werk. Hoe werd dit opgepakt, wat is de rolverdeling en wat zijn de resultaten?

Naar aflevering 5

Aflevering 4: In gesprek met Marcella de Muinck, directeur Werkvertrouwen

Wat is de meerwaarde van specialisatie op het sociaal domein? Over die vraag gaat Joop in deze aflevering in gesprek met Marcella de Muinck, directeur van Werkvertrouwen, het interne expertisecentrum van Olympia. Hoor in deze aflevering wat de kracht is van specialisatie en wat erbij komt kijken om samen met publieke partijen en werkgevers kansen te creëren.

Naar aflevering 4

Aflevering 3: In gesprek met VVD-Kamerlid Daan de Kort

In deze aflevering gaat Joop in gesprek met VVD-Kamerlid Daan de Kort over het belang van een inclusieve arbeidsmarkt waarop iedereen de kans heeft om op haar of zijn niveau mee te doen. Welke drempels zijn er op de arbeidsmarkt, hoe kunnen die worden weggenomen, welke partijen zijn hiervoor aanzet en wat doet Daan de Kort hieraan in zijn rol als Kamerlid?

Naar aflevering 3

Aflevering 2: In gesprek met Gezinus Hogenberg (Gemeente Amsterdam) en Wendel Röntgen (Randstad)

In deze aflevering gaat Joop in gesprek met Gezinus Hogenberg van Gemeente  Amsterdam en Wendel Röntgen van Randstad over een unieke samenwerking waarin statushouders worden opgeleid tot monteur bij NS. “Werken met statushouders is geen quickwin, maar daarna is het een oplossing van heel veel.”

Naar aflevering 2

Aflevering 1: In gesprek met Jurriën Koops, directeur van de ABU

In deze eerste aflevering gaat Joop in gesprek met ABU-directeur Jurriën Koops en bespreken zij dat de weg naar werk te complex is georganiseerd. “Dat moet én kan anders!”

Naar aflevering 1