ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Financieel Fit-kalender: tools voor werknemers

Als werkgever hoef je niet op te treden als hulpverlener op het gebied van financiële gezondheid, maar is het vooral belangrijk om goed te kunnen verwijzen naar partijen die iemand verder kunnen helpen. Waar kun je onder meer naar verwijzen?

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een Brede Schuldenaanpak en een campagne om het taboe op schulden te doorbreken. Deze campagne heet www.komuitjeschuld.nl. Op deze site staan tips voor hoe om te gaan met geldzorgen. Ook het Nibud biedt op de website veel tips, instrumenten en rekentools voor meer inzicht in de financiële situatie. Je kunt je uitzendkrachten ook wijzen op Geldfit.nl. Bij Geldfit ku nnen mensen via een gratis adviestool een aantal vragen beantwoorden over hun situatie. Op basis van de (anoniem ingevulde) antwoorden geeft deze tool inzicht in waar iemand hulp kan krijgen bij zijn geldzaken.

Er zijn veel websites en instanties waarnaar verwezen kan worden. Is een uitzendkracht in de basis zelfredzaam, maar heeft hij bijvoorbeeld behoefte aan inzicht in zijn financiën door de wisselende inkomsten?Dan is het een goed idee om te verwijzen naar de mogelijkheid van een online kasboek. Deze zijn op verschillende websites te vinden, zoals onder andere oefenen.nl en het Nibud. Het kan voorkomen dat een uitzendkracht een vraag stelt die gaat over zijn financiële situatie, maar die niet direct te maken heeft met zijn uitzendwerk. In die gevallen kun je doorverwijzen naar de gratis website kandoor.nl. Dit is een maatschappelijk initiatief van APG, een pensioenuitvoerder, en hier werken financiële professionals als vrijwilliger om de diverse financiële vragen te beantwoorden.

Als een uitzendkracht echter niet voldoende heeft aan een tool of een vrijwilliger om zijn financiële situatie onder controle te krijgen, dan kun je verwijzen naar een budgetcoach. Een budgetcoach helpt de huidige situatie in kaart te brengen en helpt de uitzendkracht stappen te ondernemen, zoals bijvoorbeeld het treffen van betalingsregelingen.

In veel gevallen melden uitzendkrachten zich niet bij werkgevers met een hulpvraag bij hun financiële situatie. Helaas zit hier toch een taboe op en ervaart men schaamte. Het helpt dan ook wanneer de werkgever zichtbaar maakt wat hij voor uitzendkrachten kan doen en de informatie met doorverwijzingen naar hulp laagdrempelig (bijv. op een website of folder) ter beschikking stelt.

Doorzaam biedt budgetcoaching aan voor uitzendkrachten. De exacte voorwaarden hiervoor kun je vinden op de website.

Uitzendkracht?

Neem eens een kijkje op de volgende websites:

www.komuitjeschuld.nl

www.nibud.nl

Informatie over Budgetcoaching wanneer je geldzorgen hebt.

www.geldfit.nl

Op oefenen.nl vind je alle programma’s over rekenen en geld.

Kosteloos antwoord krijgen op je vragen over geld? Ga dan naar de website van Kandoor.

Wijzer in geldzaken heeft huishoudboekjes op een rij gezet die je kunt gebruiken om overzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven.

Overzicht welke stappen je kunt nemen bij een loonbeslag.

  • Terug naar de kalender