De Belastingaangifte kan bij veel mensen tot zorgen of onzekerheid leiden. Met als gevolg dat ze de aangifte uitstellen of niet indienen of indienen zonder fiscale mogelijkheden te benutten (bijv. aftrekposten).
Wanneer is iemand financieel redzaam? Volgens de Nibud-definitie is iemand financieel redzaam wanneer hij weloverwogen keuzes maakt, zodanig dat zijn financiƫn in balans zijn op zowel korte als op lange termijn. Dat is niet alleen op het moment dat iemand zelf al zijn geldzaken kan regelen, maar ook dat iemand weet wanneer hij hulp zou moeten inroepen. Het is niet nodig dat iemand zijn eigen Belastingaangifte doet, maar het is wel belangrijk dat iemand zelf actie onderneemt zodat de aangifte gedaan wordt en de juiste papieren worden ingeleverd.
Op de pagina over het herkennen van signalen zoomden we in op frequent ziekteverzuim of concentratieproblemen. Als je naar aanleiding van een gesprek met de medewerker waarin je hebt gevraagd of de medewerker hulp wilt (of een medewerker kaart dit zelf bij jou aan) en het blijkt dat de Belastingaangifte tot zorgen of onzekerheid leidt, dan kun je verwijzen naar partijen die de medewerker kunnen ondersteunen bij de Belastingaangifte. Aangiftehulp is bijvoorbeeld ook aan te raden bij grote life events, zoals het kopen van een nieuw huis, of als iemand gescheiden is.
Als iemand aangiftehulp zoekt, kun je verwijzen naar:
- Belastingadviseur
- Belastingkantoor
- Belastingwinkels
- Ouderenbonden en vakbonden
- Bibliotheken
- Belasting Telefoon
Uitzendkracht?
Neem eens een kijkje op de volgende websites:
Op belastingdienst.nl/aangifte vind je een handige checklist om je goed te kunnen voorbereiden op jouw belastingaangifte.
Kosten voor een opleiding zijn soms aftrekbaar. Ga na of je aan de volwaarden voldoet en vul de gegevens aan in jouw belastingaangifte. Hulp nodig? Kijk op belastingdienst.nl/hulp voor de mogelijkheden.
-
Terug naar de kalender