ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Financieel Fit-kalender: dure feestmaand

Het hele jaar door zijn er verschillende periodes waarin mensen geneigd zijn meer uit te geven, bijvoorbeeld tijdens vakanties, verjaardagen en andere speciale gelegenheden. Een van die periodes is december, die bekend staat als een drukke maand vol feestdagen zoals Sinterklaas, kerst en nieuwjaar. Deze dagen kunnen gepaard gaan met het geven van cadeaus en eten met vrienden en familie.

De winkels liggen in deze maand, en de maanden ervoor, vol met lekker eten en luxe, vaak ook dure, spullen. De verleiding is dan ook groot om de winkelmand voller te laden dan eigenlijk de bedoeling was. Budgetcoaches geven standaard de tip om een budgetplan te maken, bij voorkeur een weekplanning, en hier niet van af te wijken. Dit geldt vooral tijdens deze feestmaand, maar ook gedurende andere periodes waarin de verleiding groot is.

Los van de financiële planning voor deze maand, is december ook een goede maand om een jaarplanning te maken. Inkomsten en uitgaven op een rij zetten en kijken wat er bespaard kan worden. Het Nibud biedt ondersteuning op dit vlak met verschillende tools. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden voor e-mailcoaching en voor een bespaarplan maken. Hoe houd je zo goed mogelijk grip op je geld door het jaar heen? Het Nibud weet uit onderzoek welke acties daarvoor nodig zijn, hoe vaak je die moet plannen én wat daar gedurende het jaar de beste momenten voor zijn. Zo is het slim om:

  • in maart je administratie op te ruimen voor je belastingaangifte,
  • wekelijks je afschrijvingen te checken,
  • één keer per jaar na te gaan of je alles voor ‘later’ goed hebt geregeld.

Al deze vuistregels en kalendermomenten zijn verwerkt in de Jaarplanner e-mailcoaching, je krijgt precies op het goede moment een tip, tool of reminder.

December is ook vaak de maand waarin contracten aflopen, zoals die van de zorgverzekering of van de energieleverancier. Het kan lonen om goed te vergelijken welke kosten er op dit moment gemaakt worden, hoe dat voor het volgende jaar eruit ziet en of een overstap voordelen biedt. Het Nibud heeft veel tips over huishoudelijke uitgaven.

Uitzendkracht?

Neem eens een kijkje op de volgende websites van Nibud:

  • Terug naar de kalender