55-plussers: samenwerken over generaties heen
Als 60-plusser werk ik al vele jaren met heel veel plezier samen met jongere collega’s. Wat mij daarin grijpt, is hoe waardevol het is om mijn kennis en ervaring te kunnen delen en tegelijk geïnspireerd te raken door hun frisse ideeën en energie. Het begeleiden van jonge mensen in hun loopbaan, hen helpen groeien en keuzes maken, geeft mij voldoening en een gevoel van betekenis. Deze uitwisseling van perspectieven is geen eenrichtingsverkeer, maar een rijke bron van wederzijds leren.
En toch zie ik hoe vaak mensen van mijn generatie over het hoofd worden gezien op de arbeidsmarkt. Terwijl werkgevers schreeuwen om personeel, blijft een waardevolle groep nog steeds over het hoofd gezien: de 55-plussers. Ondanks hun ervaring en loyaliteit, ondervinden zij nog steeds obstakels bij het vinden van nieuw werk. Dit is niet alleen een gemiste kans voor deze groep, maar ook voor de maatschappij als geheel.
Ondanks de toename in arbeidsparticipatie, blijft werkloosheid onder ouderen een zorgpunt. In het tweede kwartaal van 2024 was het werkloosheidspercentage onder 55- tot 65-jarigen 2,3% . Hoewel dit percentage relatief laag is, is de duur van werkloosheid bij deze groep vaak langer dan bij jongere werkzoekenden. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is de gemiddelde werkloosheidsduur voor ouderen in Nederland ongeveer 3 jaar, wat aanzienlijk langer is dan het OESO-gemiddelde (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) van 1,5 jaar.
Het blijft me verbazen, hoe kan het dat we met zoveel openstaande vacatures voorbijgaan aan mensen met jarenlange werkervaring? De 55-plusser wordt nog te vaak gezien als ‘te oud’, ‘te duur’ of ‘niet flexibel genoeg’. Maar dat beeld is niet alleen onrechtvaardig – het is ronduit kortzichtig. We hebben het hier over mensen die hun sporen hebben verdiend. Die weten wat het is om door te zetten en vakkennis bezitten die niet in een paar cursussen is aan te leren.
Toch worden ze overgeslagen. Niet omdat ze het werk niet aankunnen, maar omdat er gewoonweg hardnekkige vooroordelen in de weg staan. En dat doet iets met mij. Niet alleen voor de mensen om wie het gaat, maar ook voor onze samenleving. Want terwijl wij een groep ervaren krachten buitensluiten, blijven functies onvervuld, teams overbelast en kwaliteit onder druk staan.
Daarom is het echt tijd voor verandering. Tijd om eerlijk te kijken naar wat 55-plussers écht te bieden hebben. Tijd om hen niet langer als ‘laatste redmiddel’ te zien, maar als waardevolle aanwinst. Als we de arbeidsmarkt inclusiever en toekomstbestendiger willen maken, dan kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om deze groep aan de kant te laten staan.
Door kansen te bieden, vooroordelen los te laten en obstakels weg te nemen, zorgen we voor een eerlijkere arbeidsmarkt. Maar niet alleen dat, we bouwen ook aan een samenleving waarin ervaring telt, en waarin iedereen (jong én oud) de kans krijgt om van betekenis te zijn.
En ik kan dit uit eigen ervaringen bevestigen!