ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Alleenstaande ouders werkend uit de bijstand door samenwerking in Brabant

“Dit verandert levens en geeft mensen grip op hun situatie”

In de Brabantse arbeidsmarktregio Helmond-De Peel helpt Driessen uitzendbureau alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering aan het werk. Na ervaringen met een succesvolle eerste groep deelnemers start komend najaar een grotere tweede groep.

Het initiatief ‘Sterk aan het Werk’ van de Driessen Foundation begon in 2022 in de gemeente Helmond. De aanleiding was een bijeenkomst over armoedebestrijding van de gemeente waarbij directeur Jeroen Driessen aanwezig was. Hierbij kwam de moeilijkere positie van alleenstaande ouders in de bijstand ter sprake. De Driessen Foundation ging in gesprek met Senzer, het Werkbedrijf voor zeven gemeenten in de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel. Daarna lanceerde de Foundation het nieuwe initiatief waarvoor Driessen en Senzer samenwerken. “Wanneer alleenstaande ouders werk zoeken, kan het extra uitdagend zijn om werk te vinden dat past bij de zorg voor kinderen. Alleen de schooltijdens zijn soms al lastig op af te stemmen,” schetst accountmanager Linda Koolhaas van Senzer. Er is ook regelmatig sprake van een beperkt sociaal netwerk, waardoor het lastiger is om oplossingen te creëren. Een mogelijkheid is ook om werk beter af te stemmen op kandidaten. Driessen toont hoe dit kan en wil andere werkgevers hierin stimuleren.

“Nu weet ik écht hoe werkgeluk voelt”

Nora Leipzig (37) is zestien jaar een alleenstaande moeder. Door deelname aan ‘Sterk aan het Werk’ is haar leven enorm veranderd. “Een baantje vinden was voor mij wel mogelijk, maar echt iets dat bij mij past, bleek lastig. Ik zocht werk dat past bij de zorg voor mijn dochter en dat mij ook werkgeluk brengt, zodat ik het kan blijven doen. Ik heb ooit een diploma gehaald voor werk in de beveiliging en ik heb parttime gewerkt als receptioniste en gastvrouw, maar dat paste niet meer bij mij. Ik heb meer in mijn mars, maar had niet de juiste papieren.”
Via Senzer hoorde Nora over het ontwikkeltraject en na het schrijven van een korte motivatie werd ze geselecteerd en ging werken bij de Driessen Groep. “Wel eerst met bekend werk op diverse recepties. Mijn coaches lieten me inzien dat dit een goed startpunt is om bij het werk te komen dat ik echt wil. Na zes maanden is mijn arbeidscontract verlengd en sindsdien ben ik projectmedewerker bij de Driessen Foundation. Hier ga ik nu ook nieuwe deelnemers van Sterk aan het Werk begeleiden. Dit past enorm goed bij mij, want leren en ontwikkelen is echt mijn passie. Mijn leven is hierdoor enorm veranderd. Ik weet nu ook echt hoe werkgeluk voelt.”

Proefplaatsing en arbeidscontract

Participatiecoaches van Senzer selecteerden begin 2022 in het bestand van bijstandsgerechtigden geschikte kandidaten voor het ontwikkeltraject van acht maanden. Uiteindelijk gingen zes moeders aan de slag bij de Driessen Groep of een opdrachtgever. Eerst met een proefplaatsing van twee maanden (met behoud van uitkering) en daarna met een arbeidscontract van zes maanden. Tegelijkertijd volgden deelnemers in een groep een ontwikkelprogramma van een welzijnsorganisatie (LEV Groep). “Ons doel is om deelnemers een springplank te bieden naar een vaste baan – binnen of buiten Driessen – die hen zoveel mogelijk werkgeluk brengt,” zegt jobcoach Fleur Loonen van Driessen. “Tijdens het traject proberen we belemmeringen op te lossen en kansen te creëren, zodat onbenutte talenten kunnen groeien en bloeien. Deelnemers krijgen sollicitatieondersteuning en leren ook veel van elkaar.”

Aanbeveling

Durf vaste functie-eisen meer los te laten en banen af te stemmen op kandidaten. Ga met ze in gesprek en ontdek hun talenten. Maak ontwikkeltrajecten veiliger met proefplaatsingen en bijvoorbeeld een terugkeeroptie naar de uitkering.

Jobcarving

Er is vooral gekeken naar passend administratief of facilitair werk of in de catering. Waar nodig zijn banen afgestemd op de mogelijkheden van deelnemers. Zoals de werktijden, maar intern heeft Driessen het takenpakket voor deelnemers soms ook aangepast zodat het wél goed aansluit. Bijvoorbeeld met meer ondersteunende administratieve taken. Koolhaas: “Voor werkgevers biedt jobcarving mogelijkheden om meer kandidaten te vinden. Wel vinden ze het vaak lastig om uitzonderingen te maken. Toch is dit nodig op de arbeidsmarkt die de komende jaren structureel nog krapper wordt.”

Na acht maanden hebben vier van de zes deelnemers een nieuw arbeidscontract gekregen. Twee bij Driessen en twee bij opdrachtgevers. Loonen: “Wij hebben er twee geweldige collega’s aan overgehouden en de anderen ook waardevolle ontwikkelkansen kunnen bieden.” De lessen worden benut voor een grotere groep deelnemers die eind 2023 start. Hierbij wordt extra ingezet op het vinden van banen bij werkgevers in de regio om nog meer duurzame plaatsingen te realiseren. De betrokkenen zijn enthousiast over het initiatief. Koolhaas: “Dit verandert mensenlevens. Ik heb deelnemers zien opbloeien tot trouwe werknemers die zelf meer grip krijgen op hun situatie. Dan is een roostervrije dag op school ook beter op te vangen terwijl het vooraf een groter obstakel leek.”

Dit artikel is verschenen in ons blad Uitzendwerk van juli 2023

Lees inspirerende verhalen, ervaringen van experts en meer over publiek-private samenwerkingen in deze special.

Gerelateerde artikelen