ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Eigenheid

Het heeft jaren geduurd, maar ik ben ‘uit de kast’. Altijd wilde ik als slechtziende – mijn zicht is vijf procent – zijn als alle anderen. Ik zag mijn blindenstok niet alleen als hulp, maar ook als last: je wordt meteen in een hokje geduwd. Nu gebruik ik hetgene dat mij anders maakt om invloed uit te oefenen. Ik wil niet langer onzichtbaar zijn. Ik laat me juist zien en pak het podium.

Het is hard nodig. Ik ben afgestudeerd psycholoog. Inmiddels heb ik een baan, ben spreker en adviseur op het gebied van inclusie, ben moeder van twee kinderen en gemeenteraadslid. Maar als je me vraagt naar mijn ervaring op de arbeidsmarkt, mijn sollicitaties? Het is een harde wereld. Ik heb een goed cv, ben gemotiveerd en enthousiast. Maar het maakte weinig uit. Mijn blindenstok gooide altijd roet in het eten.

Vandaar mijn ommekeer. Mijn stok is nu mijn wapen, mijn kracht. Wat ik wil bereiken, is dat andere werknemers ook durven hun eigenheid te laten zien en dat organisaties en bedrijven inclusiever worden. Nu ik het podium heb, wil ik zeggen: uitzendwerkgevers, omring je niet enkel met gelijken, werf niet tien keer een versie van jezelf. Zorg voor diversiteit in kleur, sekse, leeftijd en afkomst. En kijk ook eens naar mensen met een beperking. Voor bepaalde doelgroepen krijgen jullie subsidie. Maar denk niet alleen aan financiële winst, maar ook aan het culturele gewin. Inclusiviteit, meerdere perspectieven: het loont, dat is al zo vaak aangetoond.

Is inclusiviteit ‘moeilijk’? Welnee. Er wordt veel over gesproken. Er zijn subsidies, goede bedoelingen en hulpmiddelen. Notities en voornemens. Maar geef gewoon eens iemand een kans. Denk buiten de gebaande paden. Een blinde of slechtziende die bij de koffieautomaat staat te hannesen wordt gezien door collega’s. Het triggert, mensen denken na. Het verandert hun manier van denken. Het kunnen kleine zetjes zijn, waardoor anderen ook de vrijheid voelen hun eigenheid te tonen.

Ik wil nooit meer ‘blenden’. Ik wil mezelf zijn, en mijn apartheid inzetten om anderen ook te laten groeien. Ik hou van de eigenheid van mensen, de verschillen die er nu eenmaal zijn. En het mooie is: het zijn juist die verschillen tussen mensen, de diversiteit, die bedrijven de kracht geven om echt te floreren.

Over de columnist

Tjarda Struik is psycholoog en blindfluencer. Op 26 september geeft zij tijdens het ABU-congres:

Gezocht. Creatieve oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt

....een workshop over inclusiviteit.

























Gerelateerde artikelen