ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

ImPOWER: werkzoekenden laten eigen talenten opbloeien én die van anderen

Ontwikkelen als hoofddoel, bemiddelen het resultaat

In Amsterdam-Noord runnen jaarlijks ruim tien werkzoekenden samen een ontwikkelbedrijf. Zij groeien zelf en helpen als peercoach ieder tien mensen met een vergelijkbare achtergrond nieuwe stappen te zetten richting de arbeidsmarkt.

Dit initiatief van sociale onderneming ImPOWER (ook in Rotterdam en Eindhoven) is mogelijk door publiek-private samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en bedrijven zoals Manpower, Philips en Vattenfall. De bedrijven dragen op verschillende manieren bij, Manpower met een teamcoach die vooral de peercoaches begeleidt. Het initiatief begon in 2014 vanuit de aanpak jeugdwerkloosheid in Amsterdam en is de laatste jaren vooral ingezet voor werkzoekenden in Amsterdam-Noord. “Dit soort initiatieven blijft nodig om mensen op weg te helpen op de arbeidsmarkt, ook al zijn er nu veel vacatures en minder werkzoekenden,” zegt Ellen Mulder (adviseur werk stadsdeel noord) van de gemeente Amsterdam.

“Een rugzak verzwaart niet alleen, maar geeft ook kracht”

Lola Akomeah (37) komt oorspronkelijk uit Ghana en groeide na adoptie op in Amsterdam. Ze worstelde met haar identiteit en thema’s als verstoting, dakloosheid en haar plaats in de maatschappij. Ze heeft veel meegemaakt en overwonnen. “Werk vinden dat past bij mijn talenten, werk- en denkniveau bleef wel een uitdaging. Ook omdat ik mijn school niet heb afgemaakt. Ik was eerder als vrijwilliger cliëntbegeleider bij Vluchtelingenwerk. Dat kreeg steeds opnieuw geen vervolg als betaald werk. Door moedeloosheid en uitzichtloosheid – samen met de coronalockdowns – kreeg ik een depressie. Vanuit de bijstand stuurde ik een open sollicitatie naar ImPOWER en gelukkig werd ik geselecteerd. Sinds juli 2022 begeleid ik met tien andere peercoaches werkzoekenden. Het is een divers team. Onze ‘rugzakjes’ hebben ons niet alleen verzwaard, maar ook sterker gemaakt waardoor we anderen kunnen helpen. Wij zorgen dat ze gehoord en begrepen worden. Ik luister, coach en daag mensen uit om stappen te zetten. Ik heb ook een workshop ontwikkeld voor mensen die uit de prostitutie willen stappen. Daarbij is ander werk cruciaal om financieel onafhankelijk te worden. Zelf ontdekte ik dat ik straks verder wil als recruiter. Zo kan ik mensen helpen een nieuwe richting te vinden in hun leven. Werk is daarvoor heel belangrijk.”

Ontwikkelen als hoofddoel

In de elf afgeronde projecten (acht in Amsterdam) zijn de afgelopen jaren 750 werkzoekenden succesvol begeleid naar duurzaam werk (minimaal een halfjaar 24 uur per week). Daarnaast hebben deelnemers andere stappen gezet, bijvoorbeeld naar een opleiding of vrijwilligerswerk. Van de 108 peercoaches hadden 80 binnen drie maanden na afronding een vervolgbaan. Mulder: “De kracht van dit initiatief is dat peercoaches door hun ervaringen de doelgroep anders aanspreken en begeleiden. Dat is heel waardevol en alleen mogelijk door goede publiek-private samenwerking. Dit kan echt alleen doordat we het samen doen.”

Werkzoekenden stromen door naar banen bij de gemeente, in de zorg, als coach en bij deelnemende bedrijven of andere werkgevers. Als Manpower geschikte vacatures heeft, worden die ook benut, maar dat is niet het hoofddoel. “Niet bemiddelen, maar ontwikkelen van mensen is ons hoofddoel. We kijken wat daarvoor nodig is,” zegt teamcoach Marjolein van Eden van Manpower. “Ik help vooral om de weg naar werk inzichtelijk te maken. De profielen van werkzoekenden, waar zij nu staan, wat hun stip op de horizon kan zijn en welke stappen daarvoor nodig zijn. Ik coach vooral de peercoaches, maar zit soms ook bij gesprekken met de mensen die zij begeleiden.”

Aanbeveling

Gemeenten, zoek samenwerking met private partners om maatschappelijke initiatieven te ontwikkelen waarin belangen samenvallen. Voor bedrijven kan een goede social return-invulling interessant zijn, maar ook andere belangen (personeel) kunnen tellen.

Meer wijkresultaten

Peercoaches zijn ervaringsdeskundigen die hun eigen ervaringen gebruiken voor mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Bijvoorbeeld door cultuurverschillen, een lichamelijke beperking of een verslavingsachtergrond. Van Eden: “Het mooie is dat zij vanuit een lastige situatie komen, maar dit vertalen in kwaliteiten waarmee zij ook anderen helpen. Terwijl zij ondertussen zelf ontdekken wat bij hen past.” Het certificaat dat peercoaches ontvangen, is ook van waarde richting potentiële nieuwe werkgevers.
ImPOWER levert bovendien meer kwalitatieve resultaten op. Mulder: “We komen in contact met andere initiatieven waardoor we extra hulp en begeleiding kunnen bieden. Er is bijvoorbeeld ook samenwerking met de voedselbank. ImPOWER fungeert ook als aanjager voor andere initiatieven. Zo heeft het direct impact op het welzijn en bijvoorbeeld de veiligheid in de buurt. Zo snijdt het mes aan vele kanten.”

Dit artikel is verschenen in ons blad Uitzendwerk van juli 2023

Lees inspirerende verhalen, ervaringen van experts en meer over publiek-private samenwerkingen in deze special.

Gerelateerde artikelen