ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

“Dit is meer dan werk: ze worden onderdeel van de samenleving.”

Randstad begeleidt statushouders in Utrecht: Taal, cultuur en werk in de logistiek

 

Berthold Ponsteen is specialist publiek-private samenwerking bij Randstad RiseSmart

“Het begint bij de bereidwilligheid van werkgevers: zij moeten openstaan voor statushouders en snappen dat de kandidaten nog niet volledig productief kunnen zijn vanaf dag een. Wij helpen de kandidaten aan de juiste vaardigheden. Het gaat vaak om migranten die hier kunnen groeien naar een functie in het magazijn.

We gaan na wat er op de werkvloer aan begeleiding nodig is. We nemen de teamleiders mee: hoe vangen zij mensen uit andere culturen op? Dat zijn vaak eenvoudige dingen, als men zich ervan bewust is. Mensen uit andere culturen zijn bijvoorbeeld niet gewend aan het geven van hun mening tijdens werkoverleggen.

Zowel werkgever als begeleider

In dit traject kwamen we er al snel achter dat dit traject niet los kan staan van de inburgering. We moesten terug naar de tekentafel: hoe combineert een werknemer vier dagdelen per week inburgering met werk? We hebben hiervoor een systeem gevonden, samen met de opleider en de werkgever.

Randstad is in het traject Taal, cultuur en werk in de logistiek de werkgever en de begeleider. De Randstad-adviseur schakelde met diverse belanghebbenden. Denk aan trainers, contactpersonen bij de gemeente en de leidinggevende op het magazijn.

Uitzendfunctie is stap op weg naar het einddoel

Voor statushouders is een uitzendfunctie een stap op weg naar het einddoel: regulier werk en zelfredzaamheid. De werkgever wordt geholpen met een goede vakkracht met werkervaring en een certificaat of diploma. Zo iemand kan een lange tijd inzetbaar zijn. Dit gaat dus om meer dan een tijdelijke uitzendbaan voor piek of ziek.

Tegenslag hoort erbij. Soms heeft iemand meer begeleiding nodig dan je had verwacht. Soms spelen er zaken als trauma’s of gezinshereniging. Maar er zijn onverwacht positieve ervaringen te melden. We horen van veel werkgevers dat ze onverwacht interessante dingen meemaken. Er ontstaan leuke dingen op de werkvloer als mensen meemaken hoe er in andere culturen getracteerd en gevierd wordt, bijvoorbeeld.

Niet snel een paar vacatures invullen

Dit traject gaat niet werken als een werkgever alleen even snel een paar vacatures wil invullen.

Wij zoeken naar werkgevers van wie wij weten dat zij intrinsiek gemotiveerd zijn. Soms zit het al verwerkt in hun missie of visie. Maar soms ook niet. Dan is het misschien een teamleider waarvan we horen dat hij vrijwilligerswerk doet bij Humanitas. Iedereen heeft in zijn leven een keer een werkgever nodig die in hem gelooft, die hem tijdens zijn studie bijvoorbeeld een stageplek geeft.

Inburgeren is meer dan het halen van een examen. Het doel is echt om onderdeel van de maatschappij te worden. Werk is daarbij zo belangrijk. Maar het is niet erg als niet alle kandidaten een baan aan overhouden aan het traject. Door deze werkervaring zijn ze beter in Nederlands, leren ze Nederlandse mensen kennen, komen in een Nederlandstalige Whatsapp-groep, doen misschien vrijwilligerswerk in hun wijk. Dat zijn óók stappen op de participatieladder.”

Diversity Day op 4 oktober 2022

Op Diversity Day organiseren veel bedrijven een activiteit om aandacht te vragen voor inclusie en diversiteit. Zo wordt gezamenlijk een stap gezet in de goede richting: een maatschappij waarin we ieders unieke talenten waarderen en benutten. Deze jaarlijkse terugkerende dag, geïnitieerd door SER Diversiteit in Bedrijf, vindt dit jaar plaats op dinsdag 4 oktober.

Gerelateerde artikelen