ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Nieuwe werk- en groeikansen bij HANOS Apeldoorn met open hiring

“We wisten dat het kon, maar niet in ons eentje”

Om meer kansen te bieden voor werkzoekenden met een ondersteuningsvraag is horeca groothandel HANOS in Apeldoorn anders gaan werven: zonder vaste functieprofielen. Kandidaten reageren op concrete werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

De aanpak is ontwikkeld door HANOS, Werkleerbedrijf Lucrato en personeelsdienstverlener Buddo, die al meer ervaring had met vergelijkbare open hiring-trajecten. Bij HANOS begon het in 2020 met een goed gesprek tussen vestigingsdirecteur René Veneboer en beide partners. “Ik had het idee dat wij meer konden doen voor werkzoekenden die extra ondersteuning nodig hebben bij het vinden van betaald werk. Ik voelde die behoefte en wist uit ervaring in de catering dat het ook echt iets toevoegt aan je organisatie. Bovendien krijgen we zo een extra wervingskanaal. Maar wij kunnen dit niet alleen. We hadden hulp nodig van mensen die hier verstand van hebben,” vertelt Veneboer.

“Werk is belangrijk om hier een goede toekomst op te bouwen”

Ibrahim Sharqi (51) komt oorspronkelijk uit Syrië en begon in februari 2022 bij Werkleerbedrijf Lucrato met een programma dat statushouders helpt met taallessen, werkfit worden en opdoen van werkervaring. Vooral de Nederlandse taal en cultuurverschillen waren een drempel. Via Lucrato hoorde Ibrahim over de kans bij HANOS en na de rondleiding werd hij enthousiast. “Ik wist nog weinig van het werk en begon met schoonmaken en opruimen van het magazijn. Daarnaast deed ik lange tijd inburgeringslessen.” Zo begon hij met acht uur werk per week. Begeleid door een jobcoach groeide dit stap voor stap door naar 24 uur én meer taken. “Ik help nu ook met orderpicken in het magazijn op een speciale wagen. Ik heb ook mijn heftruckcertificaat behaald en kan daar nu ook mee aan de slag. Zo kan ik steeds meer doen en wordt het werk steeds leuker. Ik heb fijn werk en ben blij om met collega’s te werken. Ik ben dankbaar voor de kans en de hulp die ik gekregen heb. Zelf werken is heel belangrijk voor mij. Als voorbeeld voor mijn vijf kinderen en om hen te helpen om hier in Nederland een goede toekomst op te bouwen.”

Werkzaamheden

Na de nodige voorbereidingen begon de werving in juni 2022 kleinschalig. Taken uit verschillende logistieke functies zijn vertaald naar werkzaamheden voor kandidaten. Bijvoorbeeld: ‘opruimen en schoonmaken’, ‘kratten wassen’ of ‘verwerken van emballage’. Er werd een rondleiding georganiseerd voor regionale werkconsulenten van gemeenten en UWV. Daarna ook voor kandidaten. Als zijzelf enthousiast en gemotiveerd waren om bepaalde werkzaamheden te doen, konden zij zich aanmelden.
Uit een voorselectie van 35 kandidaten zijn zes mensen aangenomen die een arbeidscontract kregen bij Buddo. De samenwerkingspartners selecteerden samen en keken wat kandidaten nodig hebben met veel persoonlijke aandacht en maatwerk. “De werkgever wilde zich flexibel opstellen,” zegt Deborah Hogendorp, consulent werkgeversdienstverlening van Lucrato, het werkleerbedrijf van de gemeenten Apeldoorn, Epe en Heerde. “Die intentie helpt enorm, want soms zijn kleine aanpassingen nodig waardoor iets wél mogelijk wordt. Veel werkgevers willen wel iets doen, maar vinden het ook lastig om oude denkkaders los te laten.”

Aanbeveling

Werkgevers en (lokale) overheden: zoek samenwerking met elkaar en gespecialiseerde partners om werkzoekenden met een ondersteuningsvraag aan werk te helpen. Blijf in alle fases afstemmen om flexibiliteit en nieuwe mogelijkheden te creëren.

Blijven afstemmen

Nu hebben de partners in het voortraject afgestemd wat nodig was, schetst René van Doorn, projectmanager social recruitment van Buddo. “Dit kan gaan over persoonlijke behoeften of instrumenten zoals jobcoaching of loonkostensubsidie, maar ook om kleinere dingen. Bijvoorbeeld dat een alleenstaande moeder iets later kan beginnen om eerst de kinderen naar school te brengen. Zo wordt werken opeens wél haalbaar.” Hogendorp: “We zijn onderling blijven afstemmen over kandidaten. Over ons beeld van hen en hoe zij nieuwe stappen kunnen maken.”
Het doel was dat medewerkers uiteindelijk zouden doorstromen naar reguliere functies. Dat gebeurt ook. Vier van de zes deelnemers werken nog steeds bij HANOS en hebben nieuwe stappen gezet. Bijvoorbeeld: meer uren werken, takenuitbreiding, taalontwikkeling of een opleiding volgen (zoals BHV of hef- en reachtruckcertificaat).

De vestiging in Apeldoorn breidt de aanpak nu verder uit. “We zijn klein begonnen om het behapbaar te houden. Met de successen kunnen we nu ook andere afdelingen – zoals onze winkel – en hun teamleiders enthousiasmeren. Want dit werkt alleen goed als je het echt wilt.” Ook teamleiders worden gefaciliteerd, onder andere met de tweedaagse Harrie Helpt-training om goede ondersteuning te kunnen bieden. Ook krijgen teamleiders extra tijd en ruimte om de juiste begeleiding te bieden.

Dit artikel is verschenen in ons blad Uitzendwerk van juli 2023

Lees inspirerende verhalen, ervaringen van experts en meer over publiek-private samenwerkingen in deze special.

Gerelateerde artikelen