ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

CBS: spanning op de arbeidsmarkt loopt verder op

In het tweede kwartaal van 2022 is de spanning op de arbeidsmarkt nog verder opgelopen, zo meldt het CBS. Er kwamen 16 duizend openstaande vacatures bij en het gemiddeld aantal werklozen daalde met 11 duizend. Verder nam het aantal banen opnieuw toe: met 94 duizend.

Hiermee komen de aantallen vacatures en banen uit op nieuwe recordcijfers, terwijl het aantal werklozen de laagste stand bereikt in de reeks met kwartaalcijfers vanaf 2003. Stonden er in het eerste kwartaal nog 133 vacatures tegenover elke 100 werklozen, nu is dat opgelopen tot 143 per 100.

Uitzendbanen steeg met zesduizend

Het aantal banen in Nederland groeide tot een recordhoogte van 11,4 miljoen. De grootste groei in het aantal banen zit in de handel, vervoer en horeca. Ook de zakelijke dienstverlening liet een grote banengroei zien. Het aantal uitzendbanen steeg beperkt met 6.000 ten opzichte van het vorige kwartaal.

38% bedrijven heeft tekort aan arbeidskrachten

Het CBS meldt dat er steeds meer bedrijven te maken hebben met een personeelstekort vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 gaf 38% van de bedrijven aan dat een tekort aan arbeidskrachten de belangrijkste belemmering voor de productie of activiteiten vormde. Begin vorig jaar was dat nog 10%

Recordaantal vacatures: 467 duizend

Eind juni stonden er 467 duizend vacatures open: 16 duizend meer dan aan het einde van het eerste kwartaal. Dit is het achtste kwartaal op rij dat het aantal vacatures toeneemt. In twee jaar tijd is het aantal openstaande vacatures meer dan verdubbeld.

Gerelateerde artikelen