ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

“Mensen die huis en haard ontvluchten willen niet stilzitten”

Best practice Oekraïense ontheemden

Van alle Oekraïense ontheemden wist 43% via de uitzendbranche de weg naar werk te vinden. Uitzendorganisatie Olympia was een van de uitzenders die dit succesvol deed en bemiddelde meer dan 750 Oekraïners. Ook bij Rhenus Warehousing Solutions gingen zij voortvarend aan de slag. Wat kwam daarbij kijken en welke lessen zijn hiervan te leren om nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te bemiddelen? 

“Net als de rest van Nederland en Europa merken wij de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt,” vertelt Esther Diepstraten, Resource Manager bij logistiek bedrijf Rhenus Warehousing Solutions. Zij werkt samen met onder meer Olympia. “Onze zoektocht naar geschikte kandidaten voor met name warehouse-gerelateerde functies is uitdagend. Vandaar dat wij graag gebruikmaken van de brede pool aan capabele mensen die professionele uitzenders weten te bereiken in binnen- en buitenland.”

VLNR: Josephine Vriens, Esther Diepstraten (Verantwoordelijke inhuur flexpersoneel), Jack Thoms, Marcella de Muinck, directeur Olympia Werkvertrouwen en Daria Korobova.

 

Rhenus is een afspiegeling van de maatschappij, alle verschillende populaties mensen werken bij ons samen, vervolgt Diepstraten. “Dit is niet enkel ontstaan door de krappe arbeidsmarkt, maar zeker ook omdat wij als bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden. We willen iedereen kans op werk bieden: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders en nu ook Oekraïners.” Na het uitbreken van de oorlog ging Rhenus dan ook snel in gesprek met Olympia, een van de vaste uitzendorganisaties van het bedrijf. Jack Thoms, Site Manager van Rhenus in Son en Breugel: “Op de vloer spreken wij Nederlands of Engels. De taalbarrière alleen mocht echter geen spelbreker zijn, vonden wij. Een aantal van onze medewerkers spreken Russisch of Pools. De gelijkenissen van deze talen met het Oekraïens loste de taalbarrière op.”

“De taalbarrière alleen mocht echter geen spelbreker zijn.”

Jack Thoms, Site Manager Rhenus

Creatieve oplossingen

Door te zoeken naar creatieve oplossingen, zonder concessies aan de arbeidsveiligheid te doen, hebben Rhenus en Olympia inmiddels dertig Oekraïense ontheemden een baan aangeboden als warehouse-medewerker. Diepstraten: “Om duidelijk te laten zien wat het werk bij ons inhoudt, hebben we ze eerst een tour door ons bedrijf gegeven, met behulp van onze Russische en Poolse medewerkers. De reacties waren ronduit positief. “Nog diezelfde week verzorgden we de onboarding van twaalf Oekraïners,” vult Thoms aan. “Ze werken samen in een team, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen. Het werd al snel een hechte groep, enorm gemotiveerd en hardwerkend. Dat is mooi om te zien.”

Olympia verzorgt alle administratie, contacten en begeleiding en nam daarvoor zelfs twee Oekraïense vrouwen aan, vertelt directeur van Olympia Werkvertrouwen Marcella de Muinck. “Mensen die huis en haard ontvluchten willen niet stilzitten, maar juist zo snel mogelijk hun leven oppakken. Werk is daar een belangrijk onderdeel van. Het biedt structuur, houvast en waardigheid. Bovendien zorgt werk voor een snellere integratie en helpen we zo de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen.” Diepstraten: “Het is goed dat deze mensen snel hun weg hebben gevonden in het arbeidsproces. Werk draagt bij aan trots, een bijdrage kunnen leveren, ergens bij te horen. Kortom, het gevoel te hebben ‘Ik doe ertoe, ik tel mee’.”

Belangrijke lessen

Van de ervaring met de Oekraïners zijn volgens De Muinck belangrijke lessen te leren. “Het huidige asielsysteem haalt niet het beste in mensen naar boven en laat arbeidspotentieel onbenut. De politiek zou er goed aan doen om inburgering niet in de weg van werken te laten staan, maar werken als onderdeel van de inburgering te zien. Daarnaast is betere voorlichting voor werkgevers belangrijk. De regels zijn nu onduidelijk, wat velen afschrikt. Uitzendorganisaties wil ik oproepen het gesprek met opdrachtgevers aan te gaan. Of het nu gaat om zij-instromers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of vluchtelingen, laten we buiten de gebaande paden treden en iedereen net zo’n warm en open ontvangst bieden als de Oekraïners.”

"Werken zou gezien moeten worden als onderdeel van de inburgering."
Marcella de Muick, directeur Olympia Werkvertrouwen

Oekraïense uitzendkracht Anna Didan (37):

Ik kan hier een veilig en normaal leven leiden”

“Het was een moeilijke beslissing om samen met mijn moeder en zoon van elf jaar onze stad Cherson te verlaten. Maar eenmaal in Nederland zijn we ontzettend goed opgevangen. De cultuur en systemen zijn anders, maar uitzendorganisatie Olympia heeft me overal goed in begeleid. Sinds augustus vorig jaar werk ik als warehouse-medewerker bij Rhenus en dat bevalt uitstekend. Ik heb wel even moeten wennen aan het fysieke werk, maar het is voor mij de perfecte combinatie met de online IT-opleiding die ik ook nog volg. Zodra de oorlog voorbij is, ga ik het liefst terug naar Oekraïne om daar in de IT te werken. Tot die tijd heb ik het hier prima naar mijn zin. Ik ben heel dankbaar voor de kansen die Rhenus en Olympia mij bieden. Dankzij hen kan ik hier een veilig en normaal leven leiden.”

Gerelateerde artikelen