ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Uitzendorganisatie helpt bij huisvesting Oekraïners

De oorlog in Oekraïne leidt tot een stroom van vluchtelingen door heel Europa. ABU-leden zetten zich in om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Ook Flexible Human Services (FHS) biedt hulp aan. Nico Geerlings, grondlegger van FHS, vertelt over hoe hij zijn kennis van huisvesting inzet om de Oekraïense vluchtelingen in Nederland te helpen.

 

Nico Geerlings, grondlegger FHS

 

FHS biedt vanaf het eerste moment hulp aan Oekraïense vluchtelingen. De organisatie begon met het inzamelen van spullen. Broden, flessen water en noodzakelijke producten zoals dekens gingen die kant op. Veel mensen die werkzaam zijn bij FHS hebben familie in Oekraïne of in de grensregio wonen. “Er was toen nog geen sprake van dat we Oekraïense vluchtelingen gingen huisvesten. Maar wij merkten al snel vanuit de hele organisatie dat we meer wilden doen.”

Een warm welkom

De ingezamelde spullen zijn direct uitgedeeld aan de grens. “Toen de hulp daar op gang kwam zat onze taak er een beetje op.” Maar daar bleef het niet bij. Geerlings bekeek daarna met zijn team hoeveel bedden zij beschikbaar konden stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

FHS werkt veel met internationale medewerkers en verzorgt ook de huisvesting. “Deze ervaring willen we graag gebruiken om de Oekraïense vluchtelingen een warm welkom te heten in een huiselijke omgeving.” Zijn er dingen waar jullie op letten bij het klaarmaken van de huisvesting van vluchtelingen? “Absoluut,” antwoordt Geerlings. “Waar we extra op letten is de dagbesteding. Arbeidsmigranten gaan gelijk aan het werk, vluchtelingen niet. Dus zaken als medische en psychische ondersteuning en straks ook scholing worden geregeld door de gemeente. Onze hoofdtaak is echt de huisvesting.”

Meer dan alleen huizenbeheer

Met alleen het aanbieden van huisvesting zijn we er nog niet, benadrukt Geerlings. “Ik maak me grote zorgen om hoe we in Nederland met vluchtelingen omgaan. Een mens heeft ruimte nodig en moet zich thuis kunnen voelen. Omdat de aantallen groot zijn en locaties beperkt, wordt soms te veel alleen naar aantallen gekeken. We moeten de kwaliteit van wonen hierbij echter niet uit het oog verliezen. De Oekraïense vluchtelingen zullen naar verwachting langere tijd in ons land verblijven, dan hebben ze ook voldoende ruimte nodig om te leven.” De huisvesting die FHS biedt voldoet aan de SNF-norm, het keurmerk dat de kwaliteit van tijdelijke woonruimte borgt. “Voor ons is dit keurmerk de ondergrens voor hoe je mensen huisvest.”

Heeft Nico Geerlings, tot slot, nog tips voor andere ABU-leden? “Ik zou vooral de organisaties die huisvesting regelen, willen aansporen om hun kennis en kunde te delen om de gemeentes te ondersteunen. Wij zijn gewend om met andere culturen en mensen vanuit verschillende landen samen te werken. De gemeentes missen soms de ervaring. Zoek die samenwerking op en laat zien wat je samen kunt bereiken!”

Gerelateerde artikelen