ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Door de uitzendbranche bouwen Dominika en Maciej een leven op in Nederland

De ABU bestaat in 2021 zestig jaar. Sinds 1961 leveren onze leden een bijdrage aan de loopbaan van mensen en houden ze de Nederlandse economie wendbaar. We vieren ons jubileumjaar met zestig uitzendkrachten die hun verhaal vertellen. Van de statushouder uit Syrië tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Deze week Dominika en Maciej Olczyk (beiden 29) uit Polen, die aan een toekomst in Nederland bouwen. Inmiddels werken ze volgens een fase C-uitzendovereenkomst en hebben dus werkzekerheid.

Maciej was de eerste die de sprong naar Nederland waagde: van 2011 tot 2014 werkte hij hier. Terug in Polen rondde Maciej zijn studie Milieuwetenschappen af en Dominika de studie Voeding en Biotechnologie. Na hun trouwerij reisde het stel af naar Nederland. Ze trokken in bij de vader van Maciej, bij wiens klusbedrijf Maciej kon werken. Dominika ging via een uitzendbureau aan het werk als orderpicker. “Het was een leuke tijd. We werkten en in het weekend deden we sightseeing van Leeuwarden tot Maastricht.”

Toen het werk ophield, diende zich via AB Midden-Nederland een nieuwe functie aan in Bleskensgraaf. Daar werken beiden nu als reach truck chauffeur in een magazijn. Dominika: “Ik heb ook een cursus gedaan en kan nu anderen het vak van orderpicker leren.”

Werken via het uitzendbureau bevalt goed. Maciej: “Als we iets nodig hebben, gaan we naar de coördinator. Bijvoorbeeld voor een inkomensverklaring voor een hypotheekverstrekker. Binnen een paar dagen hadden we die in de mail.”

Dominika: “Onze droom is om te werken in het vakgebied waarvoor we gestudeerd hebben. De Nederlandse taal is de uitdaging. Daaraan gaan we binnenkort werken.” Maciej: ”Uiteindelijk willen we een gezin stichten, een huis kopen in de buurt van Bleskensgraaf waar we nu wonen. Mijn droom is een eigen transportbedrijf te beginnen.” Dominika: “Ik zou graag een bedrijf op het gebied van beauty hebben.”

Hulp bij praktische zaken
Gwendolin van der Krogt, KAM- en opleidingscoördinator van AB Midden-Nederland: “Onze meerwaarde als uitzendbureau zit in het helpen bij allerlei praktische zaken en uitleg geven bij culturele verschillen. Hoe gaat ziekmelden bijvoorbeeld? In Polen moet je daarvoor een briefje halen bij de dokter. We gaan ook mee naar de dokter als men dat wil. We tolken als dat nodig is en bieden opleidingen aan in de Nederlandse taal en praktische vaardigheden. Voor dat soort zaken hebben de meeste werkgevers niet de tijd en de expertise. Medewerkers als Maciej en Dominika zijn van grote waarde voor ons geweest. Zulke topwerknemers moet je binden. Daarom hebben wij ze versneld een contract voor onbepaalde tijd (fase C) gegeven.”

Lees meer verhalen van uitzendkrachten. Van de statushouder uit Syrië en Amsterdamse gepensioneerde directiesecretaresse tot de horecamedewerker die werd omgeschoold tot elektrotechnicus.

Gerelateerde artikelen