ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Een branche om trots op te zijn

Deze week waren er meerdere ledenbijeenkomsten in het kader van het strategietraject dat de ABU is gestart. Tijdens die bijeenkomsten kwam opvallend vaak het woord ’trots’ langs. Trots op wie we zijn en wat uitzenders betekenen voor mensen, bedrijven én de samenleving. De boodschap van de leden was helder, dat mag de ABU vaker laten zien én horen.

Ik moest daarbij niet geheel toevallig denken aan de Uitzendmonitor die de ABU onlangs publiceerde. Een jaarlijkse uitgave vol wetenswaardigheden over de uitzendbranche. Vol met cijfers over de betekenis van uitzendwerk voor mensen. Het resultaat van ruim twintigduizend bevlogen medewerkers die geloven in het talent van ieder mens. Elke dag opnieuw.

Zo zijn er maar liefst 186 verschillende nationaliteiten in onze sector werkzaam. Voor statushouders vormt uitzendwerk een effectieve weg naar werk. In 2022 vonden 8.721 Syriërs, 5.892 Somaliërs en 4.481 Eritreeërs werk via de uitzendbranche. We zijn een diverse en kleurrijke branche en daar mogen we trots op zijn.

Ook uit de cijfers over Oekraïense ontheemden blijkt het belang van uitzendwerk voor de integratie van nieuwkomers in ons land. In december 2022 werkten 15.093 van hen als uitzendkracht; dit komt neer op 35% van het totale aantal werkende Oekraïense ontheemden. Voorwaar een prestatie om trots op te zijn.

Uitzendwerk vormt ook vaak de opstap naar een volgende baan. Van alle uitzendkrachten stroomde in 2022 10% door naar een vast dienstverband, 20% naar een tijdelijk dienstverband en 32% naar een volgende uitzendbaan. Van de uitzendkrachten die doorstromen naar een direct dienstverband bij een opdrachtgever blijft 74% hier minstens zes maanden werken. We zijn als branche een springplank naar werk en ook daarop mogen we trots zijn.

Uitzendwerk blijft ook belangrijk voor mensen met een uitkering. Van de personen die na de WW weer aan het werk gaan, doet een op de vier dat via uitzendwerk. Zo biedt de branche perspectief aan mensen die even niet mee kunnen doen: daar zijn we best trots op.

Zo maar een paar cijfers, ze lijken zo vanzelfsprekend…

Gerelateerde artikelen