ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Afschaffen inhouding huisvestingskosten op minimumloon verzwakt positie arbeidsmigrant

Het kabinet wil dat werkgevers stap voor stap stoppen met het inhouden van huisvestingskosten op het wettelijk minimumloon. De ABU heeft gereageerd op de internetconsultatie hierover – zie onze volledige reactie onderaan dit berricht. Wij maken ons zorgen over de gevolgen voor arbeidsmigranten én voor goedwillende werkgevers.

Transparant systeem wordt onnodig afgeschaft

De huidige regeling voor het inhoud van huisvestingskosten biedt arbeidsmigranten duidelijkheid en bescherming. Huisvestingskosten mogen alleen worden ingehouden als de woning gecertificeerd is, met toestemming van de werknemer en zichtbaar op de loonstrook. Dat maakt controle mogelijk. Schaf je dit af, dan verdwijnen de problemen niet – ze worden alleen minder zichtbaar.

Risico op uitbuiting groeit

SZW erkent zelf dat deze maatregel kan leiden tot onzichtbare en onwenselijke betalingsconstructies. En dat het risico op misbruik groter wordt. Ook komt de financiële last straks bij de arbeidsmigrant zelf te liggen. Huur moet vooraf worden betaald. Dat levert onduidelijkheid en onzekerheid op – vooral voor mensen die hier tijdelijk werken.

Geen goed moment voor verandering

De noodzakelijke randvoorwaarden ontbreken. Er is woningnood, de Wet regie op volkshuisvesting is nog niet van kracht en gemeenten hebben onvoldoende zicht op de woonketen. Toch wordt de regeling al afgebouwd. Dat brengt onnodige risico’s mee voor een groep mensen die al kwetsbaar is.

We werken al met een eigen, onafhankelijk gecontroleerd systeem voor huisvestingskwaliteit. De koppeling tussen gecertificeerde huisvesting en inhouding via de loonstrook zorgt ervoor dat werkgevers investeren in de kwaliteit van huisvesting. Als deze stimulans verdwijnt, gaat de kwaliteit omlaag.

ABU pleit voor gerichte aanpak

De ABU pleit voor een gerichte aanpak van misstanden, met beter toezicht, versterking van SNF-certificering en goede samenwerking met gemeenten en inspectie. Zolang er geen goed alternatief is, moeten we behouden wat wél werkt.

Gerelateerde artikelen