ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Anti-Polenpopulisme

uitzendkracht payrollkracht techniek monteur

De verkiezingen komen eraan en dus is de arbeidsmigrant weer de klos. Het is een trieste constatering, maar de geschiedenis herhaalt zich steeds weer. Ook in 2019.

Je hoeft maar te googelen op het woord arbeidsmigrant, sla er de kranten de afgelopen weken op na en de boodschap is duidelijk. Ze houden onze lonen laag, ze pikken onze banen in, ze zijn het gif van de samenleving en ze komen met ‘karavanen tegelijk’. Dat is niet heel veel anders dan de ‘tsunami van arbeidsmigranten’ van de Haagse wethouder Norder destijds.

Het is weer tijd voor het anti-Polenpopulisme. De uitspraak van Lilian Marijnissen bij WNL zondag jl. dat arbeidsmigranten werknemers beroven van hun zuur verdiende loonsverhogingen spande misschien wel de kroon. Gelukkig werd de suggestie door wetenschappers snel en vakkundig ontzenuwd. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek bevestigt de uitspraak. Maar ze werd wel gedaan. Feitenvrij en vervolgens is de arbeidsmigrant in de beeldvorming vogelvrij.

Het is geen boude stelling, maar zonder arbeidsmigratie valt onze economische groei terug. Het is niet zo moeilijk voor te stellen als we de gevolgen van de huidige arbeidsmarktkrapte bezien. Zonder 400.000 arbeidsmigranten vallen complete bedrijven en sectoren stil. Is de continuïteit van bedrijven en onze eigen Nederlandse banen in gevaar. Zo bezien profiteren ook al de SP-arbeiders van de vruchten van arbeidsmigratie.

Hebben we dan niks geleerd van het verleden? Onvoldoende. Want onze arbeidsmarkt is geen simpele rekensom van arbeidsmigrant eruit, Nederlandse werkzoekende erin en lonen omhoog. Was het maar zo simpel. We zouden ons moeten schamen dat het onvoldoende lukt om onze eigen werkzoekenden naar de doe-banen in de logistiek, tuinbouw of vlees te bemiddelen. Ik zie de bussen uit Rotterdam nog naar het Westland rijden. Daar zijn geen simpele populistische oplossingen voor. Geloof ze niet. Maar goed, dat is een column op zich.

Gerelateerde artikelen