ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Protocolupdate arbeidsmigranten – negatieve testuitslag bij aankomst in Nederland

Het kabinet heeft vlak voor de Kerst besloten om een negatieve testuitslag te verplichten voor alle reizigers vanuit een hoog-risicogebied van binnen de EU/Schengen. Mensen die Nederland inreizen moeten een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien wanneer zij naar Nederland reizen per vliegtuig, schip, internationale intercity en internationale bus. De negatieve coronatest moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland zijn afgenomen.

De verplichting geldt alleen voor openbaar vervoer en niet voor besloten busvervoer, zoals (besloten) touringcar-vervoerders. Ook geldt de verplichting niet voor reizigers die met de auto Nederland inreizen.

De ABU heeft de maatregel verwerkt in een nieuwe versie van het ABU-Corona Veiligheidsprotocol Arbeidsmigranten, onder het thema veilig vervoer. We adviseren onze leden om bij deze maatregel ook de details in de voetnoten goed te lezen.

Het dringende advies tot tien dagen thuisquarantaine na aankomst in Nederland geldt nog steeds. In het protocol is ook een ander punt gewijzigd: het kabinet staat een extra persoon toe in personenauto’s, in de situatie waarin men geen huishouden deelt. Er mogen dan drie mensen in de auto zitten.

Bekijk ook de vertalingen:

Gerelateerde artikelen