CSRD stap 3: hoe voer ik een betekenisvolle stakeholderdialoog?
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om te rapporteren over materiële duurzaamheidsthema’s in een duurzaamheidsverslag. Bedrijven bepalen deze thema’s via een zogenoemde dubbele materialiteitsanalyse. Dit betekent dat bedrijven de materialiteit vaststellen vanuit:
- Financiële materialiteit: wat is de impact van bijvoorbeeld klimaatverandering op de onderneming?
- Impactmaterialiteit: wat is de impact van de onderneming op haar omgeving?
Het betrekken van belanghebbenden (stakeholders) is hierbij onmisbaar. Denk aan (vertegenwoordigers van) klanten, werknemers, leveranciers en lokale gemeenschappen. Zij ervaren de impact van een onderneming direct of hebben de juiste kennis om materiële thema’s goed in te schatten.
Waarom is een stakeholderdialoog belangrijk voor mijn duurzaamheidrapportage?
Impact: een betekenisvolle stakeholderdialoog geeft inzicht in de duurzaamheidsthema’s die écht belangrijk zijn voor jouw bedrijf en jouw keten. Het helpt om te begrijpen wat de impact is op mens en milieu. Met deze informatie scherp je je strategie, businessmodel, beleid en maatregelen aan. Bovendien vergroot je zo de betrokkenheid van stakeholders bij je bedrijfsvoering en besluitvorming, en maakt jouw bedrijf positieve impact.
Geloofwaardigheid: het (op de juiste manier) betrekken en meewegen van stakeholderbelangen bij het opstellen van uw rapportage zorgt voor een betrouwbaarder en relevanter duurzaamheidsverslag.
Verplichting: de CSRD verwacht dat bedrijven stakeholders betrekken bij het uitvoeren van de dubbele materialiteitsanalyse. Bovendien verplicht de richtlijn bedrijven om te rapporteren over stakeholderbetrokkenheid in hun strategie, businessmodel, beleid, maatregelen en doelen.
Hoe voer ik een betekenisvolle stakeholderdialoog?
Het betrekken van stakeholders is een belangrijk onderdeel van (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit komt terug in alle stappen van het due diligence-proces volgens de OESO-richtlijnen. Een essentieel onderdeel van de CSRD-rapportage is een stakeholdermap. Hierin breng je in kaart wie betrokken zijn of belang hebben bij je bedrijf, die invloed hebben op je bedrijf of op wie jouw bedrijf invloed kan hebben. Denk aan mensen, organisaties of andere bedrijven.
Waarom een stakeholdermap?
Een stakeholdermap helpt je om beter inzicht te krijgen in hoe de verschillende stakeholders verbonden zijn met jouw organisatie. Zo zie je snel wie de belangrijkste stakeholders zijn voor jouw materiële thema’s en met wie je als eerste in gesprek gaat. Dit maakt prioriteren eenvoudiger.
- Een voorbeeld van een stakeholdermap
- Toelichting op de stakeholdermap
Hoe maak ik een stakeholdermap?
- Begin met het invullen van de self-assessment. Hiermee ontdek je hoe goed je voorbereid bent om de dialoog aan te gaan en waar je verbeterpunten liggen.
- Gebruik daarna de kennis en tools van de SER. Hier vind je alles om je stakeholderdialoog goed voor te bereiden, uit te voeren en op te volgen.