ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

“Door praktijkleren kon ik een grote stap zetten”

Uitzendbaan met perspectief

5. Alexandu Mura UW1 digi

Praktijkleerbanen zijn een effectief middel om uitzendkrachten te helpen in hun ontwikkeling. Dat ondervond ook Alexandru Mura (28) als uitzendkracht bij DHL in het Limburgse Beringe. Na een pilot met praktijkleerbanen afgelopen jaar kon hij van warehouse operator de warehouse planner worden waar DHL zo hard naar zocht. In januari kreeg hij een vast contract bij DHL.

Mura kwam in 2017 vanuit Roemenië naar Nederland en ging via Start People aan de slag bij DHL. In 2019 deed hij mee aan de pilot van DHL, Start People (onderdeel van USG People) en DOORZAAM, het fonds voor de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. “DHL zag in mij de warehouse planner die zij moeilijk konden vinden. Een deel van de taken kende ik al. Het deel dat nog ontbrak, kon ik nu direct leren van de ervaren warehouse planner. Tijdens het leertraject legde hij dingen uit en liet mij zelf aan de slag gaan. Dat werkt heel goed voor mij. Zo leer ik beter dan op school.”

Blijven ontwikkelen

In maart 2019 begonnen 14 uitzendkrachten van Start People bij DHL aan de pilot. In september zagen zij hun ontwikkeling allemaal beloond worden met een mbo-praktijkverklaring. Dit versterkt hun positie op de arbeidsmarkt. Mura kon mede hierdoor warehouse planner worden. “Mijn werk is flink veranderd. Ik werk nu op kantoor en heb veel contact met klanten. Het betaalt ook beter en ik kreeg in januari een vast contract bij DHL. Dat geeft mij nog meer stabiliteit en een mooie basis om mijn toekomst in Nederland verder op te bouwen. In mijn nieuwe functie kan ik me ook blijven ontwikkelen. Door het te doen, leer ik ook nog veel nieuwe dingen.”

Vervolg

Eind januari is bij DHL een tweede pilotgroep van tien uitzendkrachten begonnen met hun praktijkleertraject (tot eind mei). De pilot van DOORZAAM is één van de landelijke pilots voor praktijkleren van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en de ministeries van OCW en SZW. Meer over deze pilot en de noodzaak om beschikbaar talent zichtbaar te maken, is volgende week te lezen in het ABU-blad Uitzendwerk.

Gerelateerde artikelen