ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Samenwerking leidt tot unieke opleidingsmogelijkheden in procestechniek

In het Gelderse Emst werken Lemoine Holland en Olympia al drie jaar samen bij het opleiden van operators voor de plaatselijke wattenschijfjesfabriek. Een succesvolle aanpak door praktijkleren én zeer nauwe samenwerking. 

Lemoine Holland is onderdeel van een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van katoenen zorg- en hygiëneproducten, zoals wattenstaafjes en wattenschijfjes. Bij de fabriek in Emst werken 170 mensen. Maar die zijn wel steeds moeilijker te vinden, zegt hr-manager Nabil Iqrarouch. “Er zijn te weinig operators en iedereen is op zoek naar mensen met de juiste VAPRO-opleiding en ervaring. Om deze mensen wel in huis te halen, zijn we ze zelf gaan opleiden, samen met Olympia.”

De uitzendorganisatie zoekt geschikte kandidaten. “Vaak zij-instromers met een heel andere achtergrond,” zegt Jeroen Muller, ondernemer van Olympia (vestigingen Apeldoorn, Zwolle, Veenendaal en Zutphen). “We kijken vooral naar de technische affiniteit van mensen en hun motivatie. Want werken én leren is vaak best een pittige combinatie als je eenmaal in het werkritme zit. Na een proefperiode van een maand weten we of dit bij ze past.”

Samen met inleners opleiden voor schaarste-beroepen

Uitzendorganisatie Olympia verzorgt vanuit de vestigingen Apeldoorn en Zwolle samen met inleners opleidingstrajecten voor operators in de maakindustrie en voor vrachtwagenchauffeurs. Deelnemers komen tijdens de opleiding in dienst bij Olympia en gaan praktijkleren. Hierbij wordt samengewerkt met gespecialiseerde opleiders (Litop en Transportopleider). Daarnaast werken deelnemers bij de inlener. Na het leerwerktraject van ongeveer een jaar treden de deelnemers meestal in vaste dienst bij de inlener. Op deze manier worden vooral zij-instromers en werkzoekenden opgeleid voor kansrijke sectoren met veel personeelstekorten.

Blijven ontwikkelen
Op dat moment komen deelnemers in dienst bij Olympia, dat ook de opleidingskosten voor haar rekening neemt. Daarnaast gaan ze aan de slag in de fabriek van Lemoine dat de begeleiding op de werklocatie verzorgt. Iqrarouch: “Het voordeel is dat we nieuwe medewerkers zo goed kunnen meenemen in de bedrijfscultuur, hier op de werkvloer en tussen hun collega’s. Daarbij werken we met onze eigen trainingsmethode TWI (Training Within Industry).” Voor de theorie leren deelnemers bij Litop, specialist in het opleiden van operators en ander productiepersoneel. De meeste deelnemers halen na ongeveer een jaar werken en leren hun VAPRO-A diploma. Muller: “Dan neemt Lemoine ze meestal zelf in vaste dienst. Daarna kunnen ze ook verder leren, bijvoorbeeld voor hun VAPRO-B. Dit is uiteraard medeafhankelijk van wat een medewerker zelf wil en kan. Maar voor veel van deze mensen werkt het praktijkleren goed. Daardoor kunnen ze zich steeds verder ontwikkelen, vaak verder dan ze vooraf zelf dachten.”

Beter binden en boeien
De afgelopen drie jaar hebben Olympia en Lemoine voor de vestiging in Emst negen operators opgeleid. Iqrarouch: “Hier gaan we ook zeker mee door, want het bevalt goed en we kennen elkaar inmiddels perfect. Dat is een belangrijke succesfactor. We doen dit echt samen. Het is soms net of Jeroen van Olympia op mijn hr-stoel zit. Om dit te doen, moet je elkaar goed aanvoelen en werken vanuit één gedachte. En je moet het leuk vinden om mensen kansen te bieden en hen te helpen om zich verder te ontwikkelen. Op die manier kunnen wij hen ook weer beter binden en boeien.”

Na drie jaar is de arbeidsmarkt inmiddels nog krapper geworden. Daarom kijken Muller en Iqrarouch naar nieuwe bronnen om geschikte kandidaten te vinden en de opleidingsmogelijkheden die daarbij passen. Muller: “We bekijken nu de mogelijkheden hoe we ook de bestaande medewerkers van Lemoine kunnen helpen om verder te leren en zich te blijven ontwikkelen. Ook onze samenwerking blijft groeien.”

“Van het Kruidvat naar de fabriek als procesoperator”

Daniel Burgers (25) uit Apeldoorn maakte in augustus 2021 een loopbaanswitch. Na het niet afronden van zijn middelbare school ging hij al vroeg aan het werk bij het Kruidvat. Daar groeide hij uiteindelijk door tot leidinggevende. “Maar na tien jaar wilde ik eigenlijk wel iets anders. Maar wat? En wat is er dan mogelijk met mijn cv? Toen zag ik online een advertentie van Olympia voor het werk als procesoperator bij Lemoine mét een opleiding. Dat leek me wel wat. Het werk trok me en ook dat ik nu een diploma kan halen waarmee ik vooruit kan op de arbeidsmarkt.”

Het werk bevalt goed. “Als procesoperator zorg ik dat de machines blijven draaien. Ik begon eerst bij een gemakkelijke stans die mondkapjes maakt. Na twee weken kon ik een stap verder bij een andere stans die wattenschijfjes maakt. Ik zorg dat hij blijft lopen, los problemen op en als dat niet lukt, kan ik technische hulp vragen. De studie komt er nu ook bij en dat zal soms even aanpoten zijn, maar ik ben gemotiveerd om hier een succes van te maken. Ik heb nu al direct een beter salaris en straks ook veel meer werkzekerheid. Dat biedt goede mogelijkheden voor de toekomst.”

Gerelateerde artikelen