ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Scholingsbudgetten belangrijk om passende opleidingen te creëren in de zorg

Duurzame inzetbaarheid is belangrijk om flexkrachten breed inzetbaar te maken én te houden. De uitzendorganisaties van RGF Staffing besteden hier veel aandacht aan, samen met Doorzaam en inleners.

In de strijd tegen corona zijn de landelijke koepelorganisatie en regionale GGD’en razendsnel opgeschaald. Dit doen ze direct aan de GGD, maar ook aan de partners die hen helpen, zoals de alarmcentrale SOS International, de grootste onafhankelijke alarmcentrale van Nederland. Toen de coronacrisis begon, viel veel werk hier acuut stil. Bijvoorbeeld omdat internationale reizigersondersteuning nauwelijks meer nodig was. De callcenters zijn toen ingezet voor het bron- en contactonderzoek. Al snel waren ook heel veel extra mensen nodig om op te schalen. Unique (onderdeel van RGF Staffing) is daarbij een belangrijke partner voor de inzet van extra flexkrachten.

Inzetbaar houden

Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk aandachtspunt, zodat uitzendkrachten inzetbaar zijn én blijven. “Dit is pittig werk dat gepaard gaat met hoge druk en stress,” zegt Petra Keuning, team- en accountmanager bij GGD Haaglanden. “Mensen voeren emotioneel beladen gesprekken aan de telefoon en dat kan niet iedereen. Daardoor is er ook uitval. Goede mensen binnenhouden is daarom cruciaal. Vitaliteit speelt hierbij een belangrijk rol.”

Focus op duurzame inzetbaarheid

Samen met inleners besteden de uitzendorganisaties van RGF Staffing veel aandacht aan duurzame inzetbaarheid. Voor het opleiden en ontwikkelen van uitzendkrachten, maar ook om vitaal en fit te blijven. Hierbij worden regelmatig hulpmiddelen ingezet van Doorzaam, zoals scholingsvouchers en het Alles-in-1 traject. Dit populaire traject is door RGF dit jaar vooral ingezet voor uitzendkrachten die helpen bij de bestrijding van de coronapandemie.

De uitzendorganisaties van RGF Staffing besteden veel aandacht aan duurzame inzetbaarheid, gericht op onder andere (bij)scholing en vitaliteit. Via USG Restart (ook onderdeel van RGF staffing) krijgen de mensen een coachingsgesprek. In een opleidingsportal kunnen de uitzendkrachten e-learnings volgen, zichzelf oriënteren op opleidingen en deze direct aanvragen. Daarnaast wordt ondersteuning geboden voor bijvoorbeeld stoppen met roken of voor budgetcoaching thuis. Ook wordt nauw samengewerkt met Doorzaam. Deze stichting – die zich inzet voor de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten – heeft verschillende hulpmiddelen, zoals scholingsvouchers en Alles-in-1-ontwikkeltrajecten voor uitzendkrachten.

Eigen regie

Bij het Alles-in-1-traject krijgen flexkrachten persoonlijke begeleiding van een coach en onderzoeken deelnemers wat hun uitdagingen, toekomstmogelijkheden en ontwikkelkansen zijn. “Dat kan liggen op het gebied van scholing, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van gezondheid of financiën in de privésfeer. Ook dat kan van invloed zijn op het werk,” zegt jobcoach Tara Bonne van USG Restart. “Het coachingstraject helpt om verbeterstappen in kaart te brengen die écht gaan bijdragen. Naast coaching is er een interventiebudget beschikbaar tot 2.500 euro, bijvoorbeeld voor een opleiding. Bonne: “Het sterke van dit instrument is dat uitzendkrachten zelf invloed hebben op de nieuwe stappen die zij zetten. Zo groeit de eigen regie op de dingen die zij nodig hebben voor hun werk en loopbaan.”

Vitaal blijven in pittige ‘coronabaan’ door sportbegeleiding

Desiree Edens (54) werkt via Unique bij de alarmcentrale SOS International als medewerker bron- en contactonderzoek voor GGD Haaglanden. Ze begon hier in oktober 2020 omdat ze wilde meehelpen bij het bestrijden van de pandemie. “Ik dacht eerst dat een ‘projectje’ voor een aantal maanden zou zijn, naast mijn werk in het taxivervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dat werk liep terug door de coronacrisis. Dus ik wilde er graag iets anders bij doen, het liefst voor de medische sector.”

Eerder werkte Edens jarenlang in de transportplanning, tot een reorganisatie in 2016. “Toen was ik een tijdje zoekend. Ik ging aan de slag met het opleiden van een hulphond en in het taxivervoer op de klantenservice. Dat laatste heb ik er nog naast gedaan tot januari 2021. Ik werk nu volledig voor het bron- en contactonderzoek. Ik had al een opleiding medische terminologie gedaan en mijn ervaring met klantcontacten kwam ook goed van pas. Je moet empathisch zijn, maar ook stevig in je schoenen kunnen staan in de gesprekken met mensen. Dan stuit ik bijvoorbeeld op onbegrip en moet ik adviseren of dingen uitleggen waar mensen niet altijd voor openstaan.”

In het streven naar duurzame inzetbaarheid werd Edens door Unique ook gebeld voor coaching over behoeften in haar werk en loopbaan. “Dat vind ik een uitstekend initiatief, omdat ik het kan besteden aan wat voor mij belangrijk is. Voor mij is dat nu vooral vitaliteit, om fit en flexibel te blijven. Naast superdruk en pittig, is het ook volledig vanuit huis en zit ik 40 uur per week op een stoel. In het verleden had ik problemen met overgewicht. Ik ben al eens enorm afgevallen tot 70 kilo. Die gezondheid wil ik ook behouden, maar toen de sportscholen dicht gingen, werd dat lastiger. Ik heb mijn scholingsvoucher mogen inzetten voor begeleiding door een personal trainer bij het sporten. Dat helpt mij enorm. Voor een training heb ik echt niet altijd zin, maar daarna voel ik me weer veel fitter.”

Ook in de toekomst wil Edens graag blijven werken in de medische sector. “Ik ben door Unique ook al gevraagd wat ik op termijn wil doen als mijn huidige werk klaar is, maar dat lijkt nog wel een tijd te duren. Ik hoop voor iedereen dat dit werk straks niet meer nodig is. Dan wil ik wel graag verder in de zorg. Het is hard werken, maar ook dienstbaar werk voor de goede zaak.”

Gerelateerde artikelen