Scholingsbudgetten belangrijk om passende opleidingen te creëren in techniek
Voor omscholing van werknemers voor sectoren met grote personeelstekorten werkt Raaak Personeel veel met het Persoonlijk Kansberoepbudget van Doorzaam. Bijvoorbeeld voor het opleiden van monteurs bij NS Componentenbedrijf.
De grote schaarste aan technisch personeel is goed merkbaar bij het componentenbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen in Noord-Brabant. “Wij moeten alle zeilen bijzetten om medewerkers binnen te halen én te houden. Daarvoor kijken we breed naar mogelijke wervingskanalen en we doen veel aan duurzame inzetbaarheid, zodat mensen veilig en gezond kunnen blijven werken. Iedereen moet het tot zijn pensioen op een prettige manier kunnen volhouden,” schetst manager Bas Wasser van de afdeling Projecten. Naast scholing van personeel is er veel aandacht voor loopbaanontwikkeling, vitaliteit en veilig werken.
Vaker opleiden
Voor nieuwe instroom en het vergroten van duurzame inzetbaarheid wordt ook nauw samengewerkt met Raaak Personeel, uitzendbureau voor onder andere de techniek, bouw en logistiek. Ook hier kennen ze de noodzaak van (om)scholing en duurzame inzetbaarheid. “Inleners vragen bij ons uiteraard ook veel naar mensen voor het groeiend aantal beroepen waarin tekorten bestaan. Zeker bij technische mensen betekent dat tegenwoordig al snel dat je ook moet opleiden. Daarvoor creëren we op verschillende manieren mogelijkheden,” zegt Robin Visser, coördinator Opleiden & Mobiliteit bij Raaak Personeel.
Omscholing van operator naar monteur
André Berkhout (59) werkte na een niet afgeronde HTS-opleiding met een VAPRO-opleiding 25 jaar bij een farmaceutisch bedrijf, onder andere als operator. Toen hij in 2019 door ontslag in de WW terechtkwam bleek, het lastig om nieuw werk te vinden. “Vermoedelijk door mijn leeftijd en daar kwam de coronacrisis ook nog bij, die tijdelijk voor veel werkloosheid en onrust zorgde op de arbeidsmarkt. Op zoek naar nieuw werk klopte ik ook aan bij Raaak Personeel als uitzendbureau. Zij zagen mogelijkheden om mij om te scholen tot monteur met een Persoonlijk Kansberoepbudget. Ik werk sinds augustus als leerling-monteur mechatronica bij NS Componenten en ga een dag per week naar school. Weer in de schoolbanken was wel weer even wennen op mijn leeftijd, maar het gaat prima. Dit is een opleidingstraject van twee jaar. In die tijd zie ik in mijn nieuwe werkomgeving al veel verschillende soorten werkzaamheden. Wat ik uiteindelijk precies ga doen als monteur, weet ik nu nog niet, maar er zijn hier genoeg boeiende dingen om te doen. Het bevalt goed, dus ik kan hier zeker weer jaren vooruit.”
Naast vier leerling-monteurs bij NS Componentenbedrijf heeft Raaak Personeel op dit moment in Noord-Brabant en Zuid-Holland nog 14 medewerkers in leertrajecten, zoals bbl-trajecten. Deels met de ‘omscholingsvouchers’ van Doorzaam en deels in andere constructies. Visser: “Zonder dit Kansberoepbudget is het wel moeilijker om goede leertrajecten te creëren. Dit instrument is zo belangrijk, omdat hiermee goed een passende opleiding te creëren is.” Het Persoonlijk Kansberoepbudget is een tegemoetkoming van maximaal 1.500 euro in de opleidingskosten die gemaakt worden om een uitzendkracht om te scholen voor kansrijke beroepen zoals UWV die vermeld op Werk.nl.
Bredere samenwerking
De samenwerking met Raaak Personeel is ontstaan vanwege de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. NS Componentenbedrijf had al een inhouse uitzendorganisatie (Randstad). Vanwege de schaarste en de grote drukte door veel projecten zijn er nog drie extra uitzendorganisaties ingezet. Wasser: “We zoeken technische mensen met minimaal mbo-2-niveau. Daarvoor is het echt alle hens aan dek.” De samenwerking tussen Randstad en Raaak Personeel verloopt ook voorspoedig. Visser: “Er is goede onderlinge samenwerking. Dat komt mede door het grotere gezamenlijke belang waar we het voor doen: bij de klant en op de arbeidsmarkt. Dit soort samenwerkingsverbanden zien we ook steeds vaker.”
Naast opleiden en omscholen werkt Raaak Personeel op meer manieren aan de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. “We hebben daarvoor een vaste coachingsmethodiek. Naast de begeleiding bij onze inleners en van opleiders voeren wij ook iedere twee tot drie maanden coachingsgesprekken met deelnemers aan leertrajecten zoals deze. We bezoeken ze op de werkvloer en kijken wat hun specifieke behoeften en ontwikkelmogelijkheden zijn. Vooral tijdens langere trajecten – zoals een tweejarig bbl-traject – kunnen die behoeften en inzichten veranderen. Daar willen we actief op in kunnen spelen.”
Omscholen voor kansberoepen met Doorzaam
Doorzaam stimuleert de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten, onder andere met het Persoonlijk Kansberoepbudget als ‘omscholingsvoucher’. Raaak Personeel benut dit om personeel op te leiden voor kansberoepen bij verschillende opdrachtgevers. Bij NS Componentenbedrijf in Berkel-Enschot gaat het om vier medewerkers in technische beroepen die praktijkleren (bbl) in nauwe samenwerking met ROC Tilburg.