ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Skillzilla: Een paspoort van vaardigheden

beeld tbv artikel Skilzilla

Eind vorig jaar introduceerde Timing ‘Skillzilla’: een online platform waarop werkzoekenden hun skillspaspoort kunnen maken. Skillzilla is het antwoord van Timing op de groeiende mismatch op de arbeidsmarkt en helpt werkzoekenden hun blik op het eigen kunnen te verruimen.

Skillzilla bestaat uit een app en een website en is ontsproten uit Timing FWD, het laboratorium van Timing dat zich volledig focust op onderzoek, innovatie en het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening. Paul Haarhuis, CCO bij Timing: “De commissie-Borstlap, de overheid, allerhande arbeidsmarktexperts, de bonden: alles en iedereen benadrukt de mismatch op de arbeidsmarkt en het belang van opleiden. Maar waar begin je dan?” Wat Timing betreft bij Skillzilla.

Het klassieke cv is anno 2020 behoorlijk achterhaald en zegt weinig over wie je bent en wat je kan. De skillsapp brengt álle vaardigheden in kaart. Dus ook die van competenties die iemand opdoet als voetbaltrainer van een jeugdelftal, fanatiek hobbykok of vrijwilliger bij een dierenasiel. Werkervaring, opleiding, hobby’s en interesses worden vertaald in een set skills, die de deelnemer zelf beoordeelt. Hij kan skills toevoegen en schrappen. Deze skills kunnen vervolgens gevalideerd worden door derden, zoals een werkgever of een docent. Ook kan de deelnemer zijn paspoort verder uitbreiden en verfijnen door middel van onder meer een persoonlijkheidstest. Tot slot kunnen deelnemers hun ambitie verkennen. Wie bijvoorbeeld aangeeft metselaar te willen worden, krijgt vervolgens te horen welke skills daar nog voor nodig zijn én hoe je die behaalt.

Leven lang leren

Skillzilla kan zo het logische begin vormen van een leven lang leren. Maar de inspiratiebron is groter dan dat alleen. Haarhuis: “Wij richten ons op uitvoerend medewerkers. Mensen met een mbo-opleiding die werken in de productie, de logistiek of bij callcenters. Zij blijven vaak lang werken in dezelfde sector en hun functie. Door Skillzilla realiseert deze groep zich: ‘ik kan meer dan ik dacht’. Het vergroot de maakbaarheid van hun wereld, maakt trots.” Fred Wittelings, verantwoordelijk voor Timing FWD, vult aan: “Skillzilla is ook een manier om relevant te blijven in je werk. Om perspectief te creëren, werkgeluk.”

 

Skillzilla kan het logische begin vormen van een leven lang leren.

 

Van moleculair naar atoomniveau

Doordat potentiële werknemers niet langer ‘plat’ geduid worden op opleiding en werkervaring alleen, maar ook taken, vaardigheden, competenties en interesses meetellen, ontstaat een veel completer beeld van iemands kunnen. En dan blijkt een korte opleiding of cursus soms al voldoende voor een carrièreswitch. Wittelings: “Er ontstaan nu compleet nieuwe banen, zoals dronepiloot, maar er zijn of komen ook veel functies die niet zozeer nieuw zijn, maar eerder vragen om een andere collage van bestaande skills. Zoals een boekhouder die deels ook communicatiemedewerker moet zijn. Wat we met Skillzilla doen, is de stap maken van moleculair niveau naar atoomniveau.”

Doelgroepen

Timing richt zich met Skillzilla op studenten, werkenden en werkzoekenden, maar ook opleidingsinstituten en de overheid. Wittelings: “De app slaat goed aan, vooral in het onderwijs, want daar zijn we gestart. We hebben pilots lopen op een mbo en een roc waarbij Skillzilla ook in het lesprogramma is verweven en waarbij studenten op school hun skillspaspoort maken. Het helpt hen inzicht te krijgen in hun vaardigheden en goed voorbereid de arbeidsmarkt te betreden.” Haarhuis: “Skillzilla kan ook een prima handvat zijn binnen de publiek-private samenwerking. En het is wat ons betreft ook een soort wake-up call voor opdrachtgevers. De boodschap: kijk eens met een andere bril naar mensen. In tijden van krapte wil men best verder kijken, maar als de werkloosheid oploopt, gaat men voor de beste fit. En dat betekent vaak: meer van hetzelfde. Nu de horeca wordt afgeschaald, staan er een heleboel mensen aan de kant die misschien wel heel goed in een andere branche kunnen werken. Dat type diversiteit doet bedrijven goed, maar vraagt van opdrachtgevers ook durf, lef en drive.”

Toekomstmuziek

Timing heeft veel tijd en energie gestoken in Skillzilla, dat bovendien voor iedereen gratis in te vullen is. Wat is het verdienmodel? Worden de ingevulde paspoorten gebruikt om mensen te matchen op vacatures? Haarhuis: “Nee. Wij zijn geen matchingsplatform. Wij brengen skills in kaart, maar het vertalen van vacatures in skills is een stip aan de horizon. Toekomstmuziek. Natuurlijk kunnen de paspoorten onze intercedenten helpen om uitzendkrachten verder te helpen en deelnemers worden gelinkt naar beschikbare vacatures. Skillzilla helpt vooral uitzendkrachten hun horizon te verbreden en ze vertrouwen te geven. We tonen hen hiermee ook dat we een stap extra voor ze zetten.”

Gerelateerde artikelen