ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

Column: Tweede kans voor onmisbare nieuwe generatie

Het scholingsbeleid in ons land is kortzichtig en eenzijdig ingesteld. Dat ervaar ik dagelijks in mijn werk bij uitzendbureau Yellow Works en als moeder van twee pubers. Een van mijn dochters heeft super veel talenten. Ze is ontzettend zorgzaam, meelevend en organisatorisch een kei. Daarentegen vindt ze de Nederlandse werkwoordspelling erg moeilijk. Tot groep 8 heeft ze vooral ervaren dat ze ‘niet goed genoeg’ was. De kinderen die goed waren in werkwoordspelling zaten in het Zonnegroepje, mijn dochter in het Rode-vlaggroepje. Uitstroom naar vwo zit er dan niet in. Er wordt nog net niet gevraagd of er in de opvoeding iets mis is gegaan, maar zo voelt het wel. Alsof we leven in een economie die alleen maar intelligente mensen nodig heeft. Niets is minder waar.

Dagelijks zien we bij Yellow Works de jongeren, die zich door het eenzijdige beleid nutteloos en verloren voelen en van het rechte pad zijn geraakt. Gestopt met school, geen diploma gehaald. Ze waren niet uit het juiste hout gesneden om accountant, arts of econoom te worden. Timmerman, elektricien of metselaar worden, is niet sexy en daar zit het probleem. Het huidige – en zeker het toekomstige – probleem waarom wij geen VAK-technische mensen (meer) kunnen vinden. De jongeren willen “hot” werk en met de handen werken wordt niet gezien als hot. Terwijl het net zo’n voorrecht is om naar het vmbo te mogen gaan als naar het vwo. Met onder andere zorgzaamheid of technisch inzicht ben je onmisbaar voor onze economie. Wie gaat anders onze straten leggen en bruggen bouwen? Wie gaat ons verzorgen als we in het ziekenhuis liggen?

Veel vaktechnische opleidingen, zoals het vak Steigerbouw, worden niet meer aangeboden door het regulier onderwijs. Om dat gemis op te vangen heeft Yellow Works een eigen Yellow Academy opgericht. Wij willen hiermee deze onmisbare, nieuwe generatie een tweede kans geven op een geweldige toekomst met een stoere baan.

Alleen samen houden we de economie draaiend!

Margareth Nieling,  directeur Yellow Works

Gerelateerde artikelen