Welzijn van vrouwen in de overgang is een breed vraagstuk
Werkgevers geven te weinig aandacht aan het welzijn en de vitaliteit van hun mensen en er is nauwelijks kennis over specifieke levensfases. Voor Marja Beumer genoeg redenen om expertisecentrum Pro-Homeostase op te richten. “De overgang hoort bij ons leven. Met de mindere, maar zeker ook de positieve kanten. Dat moeten we ons realiseren.”
Wie zijn jullie en wat doen jullie?
“Pro-Homeostase, onderdeel van ABU-lid Projob, is een expertisecentrum dat vitaliteitstrajecten biedt voor werkende vrouwen in de levensfase van de overgang. Homeostase is de staat van het lichaam waarin alles in evenwicht is en je lichaam optimaal kan functioneren. Als eigenaar van Projob heb ik dit expertisecentrum opgericht, omdat ik heel nieuwsgierig was hoe werkgevers omgaan met de verschillende levensfases van medewerkers. Welke aandacht geven ze aan welzijn en vitaliteit en welke kennis hebben ze over deze specifieke levensfase? Bedroevend weinig, zo bleek. De overgang was een taboe.”
Waarom een taboe?
“Er was altijd een sterke scheiding tussen werk en privé. Maar als een vrouw veel overgangsklachten heeft of net bevallen is en de hormonen nog door haar lijf gieren, beïnvloedt dat haar functioneren. Zo’n strakke scheiding is dus niet realistisch. Het onderwerp bleek ook bij vrouwen zelf taboe. Ze gaan een volgende fase in, waarin er lichamelijke en mentale veranderingen optreden en ze zichzelf soms niet meer herkennen. Daar hebben ze moeite mee en daarom praten ze er liever niet over.”
Wat is jullie drive?
“Het bewustzijn en de kennis vergroten en dat taboe verminderen. Het is opmerkelijk dat er weinig kennis is van de werking van hormonen, terwijl ze bijna alles in ons lichaam aansturen. Toen ik Alette Mulder – nu mijn collega – voor het eerst hoorde over het effect van voeding op onze hormoonhuishouding en de werking van hormonen rondom de overgang dacht ik: hoe kan het dat we dat niet weten? We hebben in Nederland 1,8 miljoen werkende vrouwen in deze levensfase, vaak in cruciale sectoren, zoals zorg en onderwijs. Organisaties die rekening houden met levensfases van medewerkers en dus met hun welzijn, hebben een streepje voor in de werving en bij het behouden van medewerkers. In de gehandicaptenzorg is de overgang in de cao opgenomen, en meer sectoren zullen volgen. Dit is een belangrijk sociaal, economisch en maatschappelijk vraagstuk. Wake-up!”
"Als je merkt dat de overgang invloed heeft op je functioneren, moet je je veilig voelen om dit te bespreken met je leidinggevende, ook als dat een jonge man is."
Marja Beumer, oprichtster van Pro-Homeostase
Hoe kunnen jullie helpen?
“Wij zijn vijf jaar geleden begonnen met het coachen en begeleiden van vrouwen in de overgang. Na afloop kregen we vaak de opmerking: ‘Wanneer gaan jullie deze kennis met mijn manager delen?’ Daarom bieden we nu ook complete trajecten, waar workshops en masterclasses voor directie, leidinggevenden en hr-professionals deel van uitmaken. We willen dat er in het beleid meer aandacht is voor welzijn in de verschillende levensfases en dat betekent ook bewustwording en erkenning van het management. Als je merkt dat de overgang invloed heeft op je functioneren, moet je je veilig voelen om dit te bespreken met je leidinggevende, ook als dat een jonge man is.”
En hoe coach je de medewerker zelf?
“Het begint met kennis en bewustwording en dat vrouwen hun klachten serieus nemen. Als wij vragen: ‘Hoeveel minuten per dag zijn er echt alleen voor jouzelf?’, krijgen we meewarige blikken. Werkende vrouwen in de overgang hebben vaak ook te maken met pubers, mantelzorg en het huishouden. Onze aanpak is op maat; elke vrouw en vraag is uniek. Ons team bestaat onder anderen uit een hormoon- en voedingsdeskundige, loopbaancoaches, een stress-counselor, en massage- en shiatsutherapeuten. En we werken samen met een psychosomatische fysiotherapeut, acupuncturist en bekkenbodemtherapeut. Overigens hebben ook jonge vrouwen en millennials baat bij onze aanpak en kloppen steeds vaker mannen aan.”
Vreemd dat er nu pas aandacht voor dit onderwerp is.
“Inderdaad. Maar het is wel te verklaren. Pas sinds de jaren zeventig participeren vrouwen veel meer op de arbeidsmarkt. Ik werd twaalf jaar geleden vreemd aangekeken toen ik hier vragen over ging stellen. Nu is er enorm veel aandacht voor, ook vanuit de medische wereld. Klachten gerelateerd aan de overgang worden nog vaak als burn-out gediagnostiseerd. En als je die diagnose hebt, kan het zijn dat je je daar ook naar gaat gedragen en zit je maanden thuis. Wist je dat Nederland het enige land is dat een diagnose ‘burn-out’ kent? De Dutch disease heet het ook wel in het buitenland. Ook krijgen vrouwen twee keer zo vaak een slaapmiddel voorgeschreven als mannen.”
Jullie zijn hot nu.
“Ja, we hebben het enorm druk. We hebben pionierswerk verricht en blijven onze kennis ontwikkelen op basis van de ervaringen bij opdrachtgevers en de vrouwen zelf. We combineren dit met kennis van de arbeidsmarkt en dat maakt ons uniek. Na afloop van een traject voelen mensen zich vaak veel vitaler en maken ze bewustere keuzes, zowel zakelijk als privé.”
Wat is je persoonlijke drive?
“Deze levensfase, met alles wat zich hierin aandient, hoort bij ons leven. Met de mindere, maar zeker ook met de positieve kanten. Dat moeten we ons realiseren. Ik zie het als mijn missie om aan dat bewustzijn bij te dragen, zodat het volledig geaccepteerd wordt in werkend Nederland.”