ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

“Wij zijn een succesvol één-loket-concept”

Regionaal Mobiliteitsteam Zuidoost-Brabant

Om de door corona verwachte werkloosheidsgolf op te vangen, werden in alle arbeidsmarktregio’s Regionale Mobiliteitsteams (RMT’s) opgezet. Zuidoost-Brabant legde de ambitie direct hoog en opende de deur voor iedereen. “Onze visie? Gewoon beginnen, pionieren en goed samenwerken in de regio.”

“Toen we een jaar geleden van start gingen met ons RMT, dat hier in Eindhoven Huis naar Werk heet, hebben we de Netflix-serie New Amsterdam als inspiratiebron gebruikt,” vertelt voormalig kwartiermaker Zizi el Abtah. “In die serie gaat ziekenhuisdirecteur Max Goodwin baanbrekend te werk. Hij stroopt de mouwen op en maakt dingen die onnodig ingewikkeld zijn geworden weer simpel. Handelen op de hulpvraag, daar draait het om. Precies wat wij met het Huis naar Werk ook doen. Wat is de behoefte van de werkzoekende, schoolverlater, zzp’er of werkgever? En hoe kunnen wij helpen met alle mogelijkheden die we hebben in de regio?” 

Triage

Met een actieve marketingcampagne, onder andere via sociale media, riep het RMT iedereen met een werk- of opleidingsvraag op zich te melden. “Vooral via Facebook kwamen veel meldingen binnen en inmiddels hebben we 750 werkzoekenden verder kunnen helpen,” zegt El Abtah. “We werken volgens een triagemodel waarbij onze medewerker binnen een dag contact opneemt om de hulpvraag te onderzoeken. Wat is je achtergrond? Waar ben je naar op zoek? Vervolgens bieden we advies en begeleiding op maat. Wekelijks komen we met een afvaardiging van alle partners bij elkaar voor persoonlijk, casuïstiek overleg. Van UWV, gemeenten en vakbonden tot het Leerwerkloket, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs (SBB), het SUMMA College en uitzendorganisaties.”

“Het Huis naar Werk dient als verzamelpunt om ervoor te zorgen dat de burger niet gek wordt van alle bomen in het bos,” legt Monique Lemaire uit. Zij is als manager Leerwerkloket ZOB nauw betrokken en neemt binnenkort de coördinatie van het Huis naar Werk over. “Wij wijzen de weg en zoeken achter de schermen gezamenlijk naar een passende oplossing. Voor de klant maakt het immers niet uit wie hem of haar helpt. Het feit dat we allemaal van andere clubjes zijn, moet niet belemmerend, maar juist van toegevoegde waarde zijn. We brengen alle kennis, ervaring en instrumenten samen en zijn zo een succesvol één-loket-concept.” El Abtah: “De uitzendbranche is voor ons een natuurlijke samenwerkingspartner. Iedere maand vindt er bijvoorbeeld een speeddate plaats met een selectie van drie sociaal betrokken uitzendbureaus voor de werkzoekenden die nog, of al wat langer, aan de zijlijn staan. Samen kijken we hoe we een werkzoekende goed op zijn of haar plek krijgen bij een werkgever. Dit kan bijvoorbeeld door een opstartbaan, het volgen van een opleiding of de begeleiding van een jobcoach. Het gezamenlijke doel is altijd een duurzame werkplek te bewerkstelligen.”

Onbenut arbeidsmarktpotentieel zichtbaar

Het ontschotten van de dienstverlening door de samenwerkende partijen is een flinke klus, maar een jaar na de opening van het Huis naar Werk is bewezen dat het kan. “Er is een grote groep onbenut arbeidsmarktpotentieel zichtbaar gemaakt. Veel hoogopgeleide vrouwen en niet-uitkeringsgerechtigden hebben zich gemeld. Zo zijn we samen met Expat Center en Brainport Eindhoven een project gestart met 42 expatvrouwen die in Nederland aan het werk wilden,” vertelt El Abtah. “Maar er waren ook zzp’ers in de creatieve sector die zich hebben laten omscholen en taxichauffeurs die coronatestbezorger of rijschoolinstructeur werden.”

“Werkgevers hebben de prangende vraag hoe ze aan personeel komen,” zegt Lemaire. “Betrokken partijen gaan samen aan de slag om een antwoord te vinden en brengen het initiatief binnen bij het Huis naar Werk. Zoals het omscholingsproject Reskilling om in de Brainportregio toch aan techneuten en IT’ers te komen. Er is genoeg onbenut talent, maar werkgevers hebben moeite om met dat talent in contact te komen of zijn nog niet gewend aan selecteren op basis van skills in plaats van een cv. Door samen de vraag te onderzoeken, anders te kijken en te experimenteren, willen we de mismatch op de arbeidsmarkt verkleinen.”

Oekraïense vluchtelingen

Ook Oekraïense vluchtelingen zijn inmiddels succesvol bemiddeld. “Ook daar zijn we experimenteel ingestapt,” aldus El Abtah. “We zijn naar de opvanglocaties gereden en hebben rondgevraagd wie er wilden werken. Zo kwamen we er al snel achter dat niet iedereen een BSN-nummer of bankrekening had en dat dat dus opgelost moest worden. Uiteindelijk tekenden 170 Oekraïners zich in en binnen een paar weken tijd wisten we daarvan al vijfentwintig mensen te plaatsen. Van hen gaan een tiental

bijna afgestudeerde medici aan de slag in een tijdelijk project binnen hun eigen vakgebied. Als dit project slaagt kunnen mogelijk meer mensen instromen op het niveau waarvoor zij gestudeerd hebben.”

“Een samenwerking met veel partners onder één dak kent zeker uitdagingen, maar die bespreken we in openheid met elkaar. Daar leren we in Zuidoost-Brabant elke dag van, verzekert El Abtah. “We hebben er altijd voor gewaakt dat we elk nieuw idee door de bestaande structuren lieten uitvoeren. De kracht is dat het Huis van Werk de paraplu vormt.” Want niemand wil er ‘extra bomen bij’, benadrukt Lemaire. “Het werkt alleen als je allemaal vanuit een onafhankelijke objectieve rol de klantvraag centraal zet en goed met elkaar communiceert. En dat is uiteindelijk eenvoudiger dan het misschien op het eerste gezicht lijkt.”

 

“Ontzettend blij om weer aan het werk te zijn”

“Via het Huis naar Werk heb ik een baan gevonden bij Boma Coating in Eindhoven, een productiebedrijf voor het poedercoaten van aluminium. Ik pak aluminiumprofielen uit en zorg dat ze op de goede plaats in het bedrijf terechtkomen. Het werk is niet ingewikkeld en dat komt goed uit. Want met die oorlog die door mijn hoofd spookt, is het prettig om werk te hebben waarbij ik niet ingewikkeld hoef na te denken. Ik werk samen met Vita, die ook uit Oekraïne komt. Zij spreekt geen Engels. Maar ik spreek het goed, omdat ik in Oekraïne bij een online casino heb gewerkt. Ik ben gevraagd om voor haar te tolken als zij dingen niet goed begrijpt. Zo kan ook zij dit werk doen. Boma Coating is een fijne werkgever, ik heb leuke collega’s, alles is goed geregeld en het wordt goed betaald! Ik ben echt ontzettend blij dat ik deze kans heb gekregen om weer aan het werk te gaan.”

Oekraïense vluchteling Yana Kolisnichenko (37)

Gerelateerde artikelen