ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

De trein gemist?

ABU-congres-image-v1-colour half

In werkelijkheid heet ze anders maar ik noem haar Lies. Ik ken Lies al wat langer. Ze zit met een burn-out thuis en werkt al ruim een jaar niet meer. In het leven van Lies komt op dit moment alles samen wat niet goed kan gaan.

Een slecht afgelopen ondernemersavontuur. Daarna: een paar korte detacheringscontracten die ook weer stopten. Een commercieel beroep dat door digitalisering ingrijpend is veranderd. Een scheiding. Een burn-out en overgangsklachten. Werken? Ze zou wel willen maar elke sollicitatie voelt als een zwaard van Damocles. Schaamte alom. Al haar vrienden hebben goed betaalde banen en goede netwerken. Zij komt er niet tussen.

Ik moest aan haar denken toen ik gisteren bij het congres van de Alliantie Samen werken voor werk was. Over hoe ABU, Cedris, OVAL en NRTO er samen met opdrachtgevers en publieke partijen voor kunnen zorgen dat ook de mensen die nu aan de kant van de arbeidsmarkt staan aan het werk kunnen komen. Het ging over het vormen van een treintje: iemand arbeidsfit maken, kijken wat iemand kan, en eventueel met behulp van bij- en omscholing vervolgens (begeleid) aan het werk helpen.

Zou het helpen, zo’n treintje voor Lies, vroeg ik me af? In de beeldvorming over mensen die langs de kant van de arbeidsmarkt staan duikt al snel het beeld op van laagopgeleide mensen waar iets mee is. Mensen die het lastig vinden om zelfstandig vooruit te komen.

Hoe anders is dat bij Lies. Hoogbegaafd. Academische opleiding. Gestart als high potential bij een toonaangevend Nederlands bedrijf. En in 2008 het roer om gegooid. Met de kennis van nu had ze het nooit gedaan. Altijd in haar eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Een eigen huis. Alles dik op orde.

En nu? De jobcoach van UWV heeft haar ziek gemeld want dat geeft nog recht op een paar maanden uitkering. Daarna stopt het. Bijstand is niet aan de orde. Daarvoor moet zij eerst haar huis opeten.

Wie helpt mensen als Lies op de trein? Alliantie Samen werken voor werk. Werk aan de winkel. De groep mensen die langs de kant staat is diverser dan je denkt.

Gerelateerde artikelen