ABU: Algemene Bond Uitzendondernemingen

"Door mijn werk leer ik de taal en mensen kennen"

Alyas Suleman, statushouder

Alyas Suleman (39) kwam in 2010 als vluchteling naar Nederland. Toen hij statushouder werd, mocht en wilde hij graag aan het werk. Dat bleek niet eenvoudig. Via de landelijke uitzendorganisatie Opstap (regio Oost & Achterhoek) lukte het drie jaar geleden wel. Suleman werkt nu als onderhoudsschilder bij Schildersbedrijf Dankbaar in zijn woonplaats Lichtenvoorde.

“Dit werk is heel belangrijk voor me. Thuiszitten is niets voor mij. Door te werken, leer ik mensen kennen en de Nederlandse taal. Dat vind ik veel belangrijker dan geld verdienen.”

In 2012 kwam Suleman met zijn gezin in Lichtenvoorde wonen. Toen hij een verblijfsvergunning kreeg, bleek werk vinden ingewikkeld. “Vooral door de taal en omdat ik geen Europese diploma’s heb. In Irak werkte ik jarenlang in de bouw: als loodgieter, timmerman en ook als schilder.”

Via uitzendbureau Opstap kon hij aan het werk als schilder en hij haalde hier ook zijn hoogwerkerscertificaat, VCA-diploma en hij volgde een basisopleiding schilderen. “Zo krijg ik ook Nederlandse diploma’s. Dat is ook belangrijk. Want dit werk bevalt mij heel goed en wil ik zeker blijven doen.”

Gerelateerde artikelen